• C Novo mesto
  • 07:28
  • Sre, 29.06.2022

Tako okužba z omikronom vpliva na zdravje vašega penisa

Mnogi moški bi si želeli, da gre le za mit, a žal je več raziskav pokazalo, da lahko okužba z omikronom okrne tudi zdravje vašega premoženja. Omikron nas preseneča že od samega začetka, saj na prvi pogled deluje skorajda nedolžno, kot blažja različica koronavirusa. V resnici pa ima nekatere »zahrbtne« in ne tako zelo očitne simptome, ki jih marsikdo spregleda ali pa jih ne pripisuje okužbi z omikronom. Več moških v Veliki Britaniji je na primer poročalo o tem, kako je omikron vplival na zdravje njihovega penisa.

Nastanek krvnih strdkov

Ponavadi si mislimo, da covid-19 v glavnem pozvroča respiratorne težave, a ni nujno vedno le tako. V redkih primerih je lahko tudi vzrok za nastanek krvnih strdkov, ki se lahko pojavijo na različnih delih telesa oziroma organih, med drugim tudi na intimnih delih. Raziskovalci v Miamiju so ugotovili, da lahko covid-19 povzroči endotelno disfunkcijo v sistemih izven pljuč in ledvic, vključno s penisom. Poleg tega okužba poveča možnosti za nagnjenost krvi k strjevanju.

Dolgotrajne erekcije

Čeprav se na prvi pogled zdi dlje časa trajajoča erekcija za mnoge moške idealna, pa je v resnici lahko pravi pekel. Zdravniki so poročali o pacientih, okuženih z omikronom, ki so se spopadali z ijemno dolgotrajnimi erekcijami, ki so se umirile šele po več urah ali celo dneh. Izjemno dolgotrajna erekcija, ki se imenuje priapizem, je lahko izjemno nevarna; uničuje tkivo, pušča trajne poškodbe ali v najhujših primerih povzroča celo erektilno disfunkcijo.

Krčenje penisa

Raziskava, ki so jo vodili raziskovalci iz University College London, v kateri je sodelovalo 3400 moških, je pokazala, da je eden od najbolj redkih simptomov covida-19 tudi tako imenovano krčenje penisa. Zakaj do tega pride? Strokovnjaki pojasnjujejo, da lahko okužba s koronavirusom spremeni pretočnost vašega ožilja. Zaradi zmanjšanega pretoka krvi v različne dele telesa lahko pride do krčenja tkiva, kar vodi v krčenje penisa ter povečuje možnosti za razvoj erektilne disfunkcije.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

e-bike
oglaševanje