• C Novo mesto
  • 04:25
  • Ned, 11.04.2021

Tako si pravilno obrišete zadnjico

Ali si znate pravilno obrisati zadnjico? Da, vprašanje je presenetljivo, vendar nekateri to storijo narobe in tvegajo zdravstvene posledice. Če si je ne obrišete pravilno, lahko dobite okužbo sečil ali poslabšate kakršno koli obstoječo rektalno težavo, na primer hemoroide. Ginekolog in gastroenterolog sta zato reviji Health dal nekaj nasvetov, kako se obrisati po večji nujni situaciji.

Obrišite od spredaj nazaj

Verjetno ste to že slišali, ko ste bili majhni in je resnično pomembno. »Obrišete v smeri od sečnice do anusa. V predelu rektuma je veliko bakterij, zato toaletnega papirja ne smemo vleči proti sečnici. Če bakterijo potisnete naprej, tvegate okužbo sečil. Urinirate ali iztrebljate, obrišite od spredaj nazaj,« pravi ginekologinja Alyssa Dweck. Izberite pravi toaletni papir Kupite mehak, bel toaletni papir, ki ni obarvan in nima vonja. Grobi in dišeči papirji lahko povzročijo draženje ali alergijsko reakcijo. »Ne bodo vsi imeli reakcijo, če ne bodo uporabili mehkega papirja, vendar je vedno bolje, če ga izberete,« meni dr. Dweck.

Koliko brisati?

Gastroenterologinja Monica S. Borkar pravi, da ni pomembno, ali se obrišete sede ali stoje. »Kateri položaj je za vas bolj prijeten, ta je pravi,« svetuje. Vendar opozori, da se je treba brisati, dokler ne izginejo vsi iztrebki s papirja in dokler se ne počutite čiste. »To je ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko vsak dan počnete za svoje zdravje. Pomembno je, da tega ne počnete grobo in ne drgnete preveč anusa, še posebej, če imate hemoroide,« poudarja. Zunanji hemoroidi pogosto povzročajo bolečino, srbenje ali krvavitev, zato je dobra možnost, da se po večji nujnosti toplo tuširate, če vas težava moti. Druga težava v analnem predelu, ki je brisanje zadnjice lahko izziv, je analna razpoka. »To so majhne razpoke na sluznici anusa, ki jih običajno povzroči trdo blato zaradi zaprtja. Tako kot hemoroidi tudi simptomi analne razpoke vključujejo srbenje, krvavitev in bolečino,« je jasna dr. Borkar.

V nasprotnem primeru se je mokrim robčkom ali toaletnemu papirju dobro izogibati, ker mnogi zaradi svoje sestave dražijo ali pustijo izpuščaje okrog vulve in perianalnega dela. Če uporabljate robčke iz zdravstvenih razlogov, izberite izdelke brez vonja, narejene za občutljivo kožo, pravi dr. Borkar.

NaDlani.si; Foto: Pixbay