• C Novo mesto
  • 07:40
  • Tor, 28.06.2022

Tako uživanje gob vpliva na vaše zdravje

Ste ljubitelji različnih vrst gob? Potem ne rabite imeti nikakršnih zadržkov pri uživanju le-teh, saj na vaše zdravje vplivajo zelo dobro. Če jih sami tudi nabirate, pa morate biti pozorni, da znate prepoznati, katere so užitne in katere so strupene gobe. Danes vam predstavljamo nekaj pozitivnih učinkov, ki jih ima uživanje gob na vaše zdravje.

Pomlajujejo telo

 Gobe vsebujejo visoko koncentracijo dveh antioksidantov, ki sta ključnega pomena za upočasnjevanje procesa staranja. Ko ta dva antioksidanta delujeta skupaj, se v telesu sproščajo procesi, ki vas varujejo pred stresom, ki povzroča vizualne znake staranja, kot so gube, ohlapna koža, podočnjaki, utrujenost.

Odlično vplivajo na možgane

 Raziskave so pokazale, da različna živila, ki vsebujejo polifenole (na primer gobe, kava, kakav, rdeče vino), preprečujejo zmanjšano funkcijo možganov pri starejših odraslih. Redno uživanje gob naj bi celo zmanjševalo tveganje za nastanek parkinsonove ali alzheimerjeve bolezni. Strokovnjaki priporočajo uživanje vsaj petih gob na dan.

Izboljšujejo razpoloženje

 Raziskovalci so ugotovili tudi, da naj bi imeli ljudje, ki redno uživajo gobe, manj možnosti za nastanek depresije. Gobe vsebujejo snovi, ki preprečujejo stres in simptome depresije, hkrati pa izboljšujejo voljo in razpoloženje. Vsebujejo tudi veliko kalija, ki je znan po tem, da zmanjšuje anksioznost.

Preprečujejo srčno-žilne bolezni

 Uživanje gob se priporoča tudi srčnim bolnikom, saj vsebujejo zelo malo kalorij, maščob in holesterola. So odličen nadomestek rdečemu mesu. Seveda pa so odlične tudi za vse ostale, saj naj bi preprečevale oziroma zmanjševale možnosti za nastanek srčno-žilnih bolezni.

Izboljšujejo spomin

 Ker ugodno vplivajo na možgane, je uživanje gob priporočljivo tudi, če želite izboljšati spomin. Raziskovalci v Singapurju so ugotovili, da dnevno uživanje ene skodelice skuhanih gob pomembno vpliva na krepitev možganov in spomina.

Napolnijo vas z energijo

 Če se vam zdi, da ste nenehno utrujeni, je priporočljivo, da razmislite, kaj jeste. Gobe so bogat vir B vitaminov, ki pomagajo telesu shranjevati energijo, ki jo konzumiramo s hrano, in proizvesti rdeče krvne celice, ki so ključnega pomena za oskrbo telesa s kisikom.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

odpravi dioptrijo