• C Novo mesto
  • 22:18
  • Sob, 13.08.2022

Teh stvari nikar ne počnite, če ste noseči

Česa ne smete početi med nosečnostjo? Če se le da, se tem dejavnostim in navadam izogibajte.

Ne smete kaditi

Dojenčki mam, ki kadijo, imajo ob rojstvu bistveno večjo verjetnost za nizko porodno težo in kasneje za motnje pri učenju. Prav tako imajo ti otroci povečano tveganje, da bodo tudi sami že zgodaj v življenju postali redni kadilci in tako nikotinski odvisniki.

Ne smete piti alkohola

Alkohol lahko močno vpliva na razvoj ploda. Če mati med nosečnostjo pije, se lahko rodi otrok s porodnim alkoholnim sindromom, ki se kaže s/z:

  • nizko porodno težo,
  • težavami pri učenju,
  • vedenjskimi težavami,
  • težavami pri rasti in razvoju.

Tudi najmanjše količine alkohola so lahko problematične, zato je pomembno, da se v času nosečnosti izognemo kakršnemukoli konzumiranju alkohola.

Ne smete jesti surovega mesa

Surovo ali ne povsem pečeno meso in jajca lahko prenašajo nekatere nalezljive bolezni, kot sta na primer listerioza in toksoplazmoza. Lahko pride tudi do zastrupitve s hrano. To prinaša resne posledice, ki lahko ogrozijo življenje ploda.

Ne uživajte nepasteriziranih mlečnih izdelkov

Kalcij je za rastoče otroke zelo pomemben, vendar pa morajo biti nosečnice še posebej pozorne na svoj vir kalcija. Sveže oziroma nepasterizirano mleko je za nosečnice in doječe matere nepriporočljivo, saj lahko v takšnem mleku najdemo nevarno bakterijo, ki povzroča bolezen listeriozo. Listerioza lahko vodi do splava in ogrozi življenje.

Ne smete sedeti v vroči kadi ali savni

Čeprav je to okolje zelo sproščujoče, pa vroča kad ali jacuzzi in savne niso primerni za nosečnice. Raziskave pravijo, da lahko takšno okolje lahko zelo nevarno, saj v prvem trimesečju podvoji verjetnost za splav. Dvig telesne temperature lahko namreč ogrozi plod.

Ne smete piti veliko kofeina

Kofein lahko potuje preko posteljice do ploda in tako pospeši plodov srčni utrip. Raziskave pravijo, da je za nosečnice varno, da zaužijejo eno ali dve skodelici kave na dan.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

 

e-bike
odiseja planetariji