• C Novo mesto
  • 22:42
  • Sob, 13.08.2022

To je hrana, po kateri vam ni treba umivati zob

Večkrat se zgodi, da pri sebi nimate zobne ščetke, kaj potem storiti? Obstajajo živila, po katerih si ne rabite umiti zob in s tem ne ogrožate zdravja svojih zob in dlesni? Strokovnjaki priporočajo, da v primeru, da si zvečer ali zjutraj v izrednih trenutkih ne morete umiti zob, uživate določene vrste živil, ki imajo očiščevalne učinke. Med prehranjevanjem prav tako pijte veliko vode, izogibajte pa se sladkim pijačam. Izbirajte živila, ki vsebujejo čim manj sladkorja.

Sveža zelenjava

Sveža trda zelenjava, ki je hrustljava, čisti vaše zobe, saj deluje na podoben način kot ozbna ščetka – s tem, ko grizete in prežvečujete hrustljavo zelenjavo, povzročate mehansko drgnjenje, ki odstranjuje bakterije in umazanijo. Odločite se torej za sveže korenje, kumarice, papriko, zeleno …

Jogurt

Jogurt je bogat vir kalcija in koristnih probiotičnih bakterij, ki se borijo proti zobnim oblogam in vnetju dlesni. Če nimate možnosti, da bi si umili zobe, strokovnjaki priporočajo navaden jogurt z nizko vsebnostjo sladkorja, popestrite pa ga lahko tudi s svežim sadjem. Podobno učinkuje tudi sir, ki spodbuja nastajanje sline, ki potem pomaga pri čiščenju zob po obroku. Zaradi visoke vsebnosti kalcija tudi sir pripomore k obnavljanju sklenine.

Ribe

Ribe pomagajo vašemu telesu, da absorbira kalcij, ki odlično vpliva na zobe. Vsebujejo pa tudi nekaj vitamina D in omega-3 maščobnih kislin. Kot obrok, po katerem umivanje zob ni tako zelo nujno, si lahko pripravite hladno solato s tuno in svežo zelenjavo.

Brusnice

Brusnice vsebujejo polifenole, ki so koristni pri preprečevanju zobnih oblog in tveganja za nastanek kariesa. Vendar pri uživanju brusnic previdno, saj je veliko brusnic dodatno sladkanih, kar pa izniči njihov prvotni učinek. Poskrbite, da so brusnice naravne, kisle – brez sladkorja.

Zeleni čaj

Če zdaj ni vaša najljubša vrsta čaja, boste v njem morda začeli uživati, ko boste ugotovili njegove prednosti. Antioksidanti in polifenoli, ki jih najdemo v zelenem čaju, preprečujejo bolezni dlesni, uničujejo bakterije in varujejo zobno sklenino. Nekatere raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki si vsakodnevno eno minuto izpirajo usta z zelenim ali črnim čajem, manj zobnih oblog. Vendar pazite, da si čaja ne sladkate, saj to izniči njegove učinke.

Jabolka

Če si želite očistiti zobe, si privoščite jabolko. Vsebuje namreč posebno kislino, ki spodbuja nastanek sline, ki izpira vaše zobe, odstranjuje obloge in bakterije. Jabolka so znana tudi po tem, da belijo zobe.

Čebula

Ne priporočamo vam, da s čebulo eksperimentirate zjutraj, saj boste imeli po vsej verjetnosti čez dan slab zadah, lahko pa si jo privoščite zvečer. Čebula vsebuje žveplove kisline, ki čistijo zobe in preprečujejo nastanek zobnega kamna. Seveda to velja le v primeru, da uživate svežo in ne toplotno obdelano čebulo.

NaDlani.si; Foto: Pexels, Unsplash

pomurski sejem