• C Novo mesto
  • 22:15
  • Pon, 25.09.2023

To je nov stranski učinek po cepljenju pri ženskah

Ženske, ki so bile cepljene proti covidu-19, beležijo manjše zamude v menstrualnem ciklu, kaže v četrtek v znanstveni reviji Obstetrics & Gynecology objavljena raziskava, ki jo je financirala ameriška vlada. V primerjavi z ženskami, ki niso bile cepljene, gre za zamudo slabega dneva. Na število dni trajanja same menstruacije cepivo ne vpliva.

Kaj stoji za ugotovljeno spremembo?

Vodja raziskave, Alison Edelman z medicinske fakultete v ameriškem Oregonu je za francosko tiskovno agencijo AFP poudarila, da so ugotovljeni učinki cepljenja majhni in bodo po pričakovanjih le kratkotrajni, tako da gre za po njenem mnenju “zelo pomirjujoče” izsledke, ki predstavljajo potrditev za ženske, ki so te spremembe same izkusile. Kot je še poudarila, bi lahko raziskava pomagala v boju proti širjenju napačnih informacij proti cepljenju.

Za ugotovljeno spremembo verjetno stoji odziv imunskega sistema na cepivo, saj je po besedah Edelmanove znano, da sta imunski in reproduktivni sistem medsebojno povezana.

Manjše povečanje dolžine menstrualnega cikla pa ni klinično pomembno. Vsaka sprememba, krajša od osmih dni, se klasificira kot normalna s strani Mednarodne federacije za ginekologijo in porodništvo. Menstrualni cikel načeloma traja 28 dni, a točna dolžina se razlikuje od ženske do ženske ter glede na starost posameznice, nanjo pa lahko vplivajo tudi faktorji, kot je npr. stres.

Raziskava

Raziskava je zajela skoraj 4000 žensk, starih od 18 do 45 let, ki ne uporabljajo hormonske kontracepcije. Kakih 2400 jih je bilo cepljenih – dobra polovica s cepivom Pfizer/BioNTech, dobra tretjina s cepivom Moderne in preostale s cepivom Johnson & Johnson, približno 1500 ne.

STA, Foto: Shutterstock