• C Novo mesto
  • 22:18
  • Pon, 08.03.2021

To je pozitiven šok! Vsako jutro, skozi celo leto, je pila toplo vodo z limono in medom

Limonin sok v topli vodi je idealen napitek takoj po prebujanju, saj telo pripravi na tisto, kar ga čaka čez dan – razstrupi, blagodejno vpliva na kožo, spodbuja delovanje možganov in prebavil, pomaga pri hujšanju … Voda mora biti topla, ker je tako bolje za vaše telo. Po starodavni kitajski medicini namreč hladne pijače stresno vplivajo na naše telo, ker jih mora telo ogreti, preden gredo naprej skozi prebavni sistem. Vse kar potrebujete je torej četrtina limone, stisnjene v kozarcu vode, ki je približno enake temperature kot vaše telo. Mnogi takšni pijači dodajo malo medu.

Primer iz prakse

Crystal Davis iz ZDA se recimo je odločila, da bo vsako jutro na tešče pila toplo vodo z limono in medom in tako skozi celo leto. Spraševala se je, kakšne spremembe se bodo zgodile v njenem telesu. Na koncu je priznala, da je bila pozitivno šokirana. Tole je povedala:

»Do pred nekaj leti sem v lekarnah kupovala napitke z limonino in medom. Seveda od njih ni bilo veliko pomoči, zato sem, priznam, bila nekoliko dvomljiva, ko sem se lotil tega izziva. Popolnoma drugače pa je piti pravi med in pravo limono. Odločil sem se, da 12 mesecev pijem toplo vodo z limono in medom, vsako jutro na tešče – spraševal sem se, ali je tako čudežna, kot trdijo nekateri. Zelo sem zadovoljna. Namreč, nisem bila prehlajena celo leto, nisem imela gripe ali želodčnih bolezni, čeprav sem včasih čutila, da me bo kaj ujelo, pa se to ni zgodilo. Pravzaprav sem bil sčasoma nad to pijačo tako navdušena, da sem jo začel nositi s seboj, ko sem šla kam potovat.

Prav tako sem postala jutranji tip in kave ne rabim več. Imam več energije in se počutim srečnejše že zjutraj, česar prej ni bilo. Včasih je trajala ura, da sem se dejansko prebudila. Ljudje okoli mene pravijo, da sem danes zjutraj veliko bolj prijetna družba. Običajno v klasični skodelici uporabim polovico sveže limone in žličko organskega medu. Najprej zavrem vodo in jo pustim, da se malo ohladi, ravno toliko, da se med raztopi. Dodam tudi limonin sok in ga pijem takoj po prebujanju. Vendar je včasih v limonini več soka ali pa je bolj kisel, zato dam za drobtinico več medu – treba je malo eksperimentirati. Če je pol limone preveč za vas, lahko najprej uporabite četrtino, dokler se je ne navadite.« 

Foto: Unplash

Če se odločite vsako jutro popiti kozarec tople vode z limono in medom, je tu nekaj nasvetov Olje Martinić, dietetičarke in nutricionistke so ob tem navedli na portalu 24sata:

  • Če ne želite mlačne pijače, je dovolj, da sok pripravite z vodo sobne temperature.
  • Če imate težave s prebavnim sistemom in so agrumi prepovedani, izberite čaj.
  • Občasno si oddahnite in se okrepčajte z drugo pijačo.
  • Če ste na dieti ali imate sladkorno bolezen, zamenjajte med z brezovim sladkorjem.
  • Pijača je še posebej dragocena za ženske, saj vlaži in neguje lase in kožo.
  • V mlačno vodo z limono dodajte ščepec cimeta, da pospešite presnovo.

NaDlani.si; Foto: Candice Picard Unsplash

To je pozitiven šok! Vsako jutro, skozi celo leto, je pila toplo vodo z limono in medom
1 od 1
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.