• C Novo mesto
  • 18:20
  • Sob, 04.12.2021

To je razlog, da morate ponoči večkrat na stranišče

Se vam zdi, da so vaši nočni obiski stranišča bolj pogosti, kot bi si v resnici želeli? Povprečen človek naj bi dnevno uriniral 6 do 8 krat. Če morate vodo odvajati veliko pogosteje in med drugim tudi večkrat ponoči, je pomembno, da najdete vzrok. Ponavadi to ni nič zaskrbljujočega, v nekaterih primerih pa je lahko krivec za nočne obiske kopalnice tudi kakšna skrita bolezen. Če za povrh čutite še kakršnekoli druge simptome, vam svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom.

Zakaj morate ponoči večkrat na stranišče?

Pijete preveč tekočine

V zadnjem času se veliko osvešča o tem, kako pomembna je ustrezna hidracija telesa. Ker imamo steklenice vode s seboj že praktično kamorkoli se odpravimo, se lahko zgodi, da z vnašanjem tekočine v telo kdaj tudi pretiravamo. Če prepogosto urinirate, je možno, da spijete preveč tekočine. Če morate ponoči hoditi na stranišče, pa je zelo možno, da ste pred spanjem zaužili veliko tekočine. Za spremembo poskusite, da kakšno uro pred spanjem ne pijete ničesar ali pa zelo malo.

Uživate alkohol, kofein ali druge diuretike

Diuretiki, ko sta alkohol in kofein, vplivajo na naše telo tako, da spodbujajo izločanje vode iz telesa. Zaradi tega boste na stranišče hodili pogosteje kot sicer. Diuretiki so lahko tudi vzrok za nočne obiske stranišča.

Vnetje mehurja

Vnetje mehurja se sicer poleg pogostega uriniranja ponavadi kaže tudi v drugih simptomih, kot je pekoč ali boleč občutek pri uriniranju, obarvan urin, v nekaterih primerih je v urinu prisotna celo kri. Marsikdo čuti tudi neprijeten občutek ali bolečine na območju mehurja. Če opazite naštete znake, poleg tega pa imate nenehno občutek, da vas tišči na stranišče, se obrnite na osebnega zdravnika.

Nosečnost

Splošno znano je, da lahko tudi nosečnost vpliva na pogostost uriniranja, možno je tudi, da boste zaradi tega morali na stranišče ponoči.

Stres in tesnoba

Če imate težave s spanjem, težko zaspite in se nenehno zbujate, boste seveda imeli več priložnosti za nočne obiske stranišča. Razmislite, ali ste morda pod stresom in zakaj vaš spanec ni kvaliteten. Velikokrat si potrebo po uriniranju ponoči lahko tudi namišljate zaradi stresa.

Za pogoste nočne obiske stranišča so lahko krive tudi številne druge bolezni, našteli smo le najpogostejše vzroke. Če sumite, da bi bila lahko vaša nenehna potreba po uriniranju posledica česa drugega, stopite v kontakt z zdravnikom.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels