• C Novo mesto
  • 01:37
  • Tor, 18.01.2022

To je razlog, da se po cepljenju v redkih primerih pojavijo krvni strdki

Britanski in ameriški znanstveniki so naredili raziskavo, kaj se zgodi v telesu po prejetju vektorskega cepiva AstraZenece. Prepričani so, da so ugotovili, kaj je vzrok za nastanek krvnih strdkov, ki so zelo redek stranski učinek po cepljenju z vektorskimi cepivi. Raziskava se je začela v Veliki Britaniji, ko so se pri cepljenih ljudeh začeli pojavljati krvni strdki, financirala jo je predvsem britanska vlada. Raziskovalcem so se pridružili tudi znanstveniki AstraZenece z namenom, da v prihodnje preprečijo pojav krvnih strdkov po prejetju cepiva.

Kaj je razlog za pojav krvnih strkov po prejetju cepiva AstraZenece?

Raziskovalci so ugotovili, kaj je razlog za pojav krvnih strdkov po cepljenju s cepivom AstraZenece. Ko se cepivo vzbrizga v telo, lahko del cepiva zaide tudi v krvni obtok, kjer se cepivo poveže z beljakovino iz trombocita. V nekaterih primerih lahko imunski sistem te beljakovine prepozna kot virus in jih napade s protitelesi. Vse to sproži verižno reakcijo in spodbudi odziv imunskega sistema, kar se lahko v zelo redkih primerih konča s pojavom krvnih strdkov.

V Veliki Britaniji s cepivom AstraZenece cepljenih skoraj 50 milijonov ljudi

V Veliki Britaniki je zaradi pojava krvnih strdkov po prejetju cepiva AstraZenece umrlo 73 ljudi, vseh skupaj pa je bilo cepljenih skoraj 50 milijonov. V veliko evropskih državah so zaradi tveganja za nastanek krvnih strdkov še posebej pri mlajših ženskah prenehali cepiti s cepivom AstraZenece, v ZDA pa omenjeno cepivo ni dobilo dovoljenja, zato ga tam nikoli niso uporabljali.

Pripravil NaDlani.si; Foto: arhiv