• C Novo mesto
  • 17:31
  • Čet, 21.09.2023

To je razlog, da ste v zadnjem času preveč čustveni in veliko jočete

Zakaj tako zlahka jočem? Zakaj ne morem zadržati joka? Ali obstaja razlog, da me čustva hitro prevzamejo? Če ste si kdaj zastavili ta vprašanja in se zalotili, da pogosto jokate, je vaša osebnost morda naravnana k temu, da ste bolj čustveni in si pustite jokati. To je povsem normalno in nikar ne smete skušati teh občutkov prezreti ali zadržati v sebi. Poglejmo si nekaj razlogov, ki so lahko odgovorni za buren čustveni odziv.

  1. Vaši hormoni nihajo.

Obstaja razlog, zakaj ženske lažje jočejo kot moški, in seveda so ta razlog hormoni. Hormonska nihanja lahko povzročijo nihanje razpoloženja, vključno z jokom, ki je ključna značilnost predmenstrualnega sindroma. Podobne stvari se zgodijo, ko greste skozi menopavzo. Kot vedno, če vas jok moti ali posega v vaše odnose, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem in poglejte, kaj lahko storite, da stvari uravnovesite.

  1. Imate razdražene oči.

Če vaše solzne kanale zamašijo najrazličnejši delci ali jih razdraži veter, para, dim ali sekljanje čebule, je to zelo očiten razlog, zakaj morda solzite več kot povprečen človek.

  1. Izčrpani ste.

Ko ne spite dovolj, se vaš sistem preprosto ne more vzdrževati. Vaše telo se osredotoča na ključne procese, ne na vašo čustveno vzdržljivost, in jokali boste hitreje kot takrat, ko ste spočiti in pozorni. Otroke spravite spat eno uro prej in se tudi vi dobro naspite. Naslednji dan boste zagotovo nekoliko manj čustveni.

  1. Ste kronično preobremenjeni.

Stres lahko uniči vaša čustva in če ste dlje časa pod velikim stresom, se vaša toleranca za nadaljnji stres dramatično zmanjša.

Veliko bolj verjetno je, da boste preklinjali, ko bo šlo kaj narobe v službi, ali jokali, ko se boste najmanj prepirali s svojim fantom. V stanju kroničnega stresa se namreč vaše telo konstantno počuti napadeno.

  1. Ste depresivni ali anksiozni.

Včasih je po obdobju izgube – smrti, koncu razmerja ali celo izgubljeni službi – normalno občutiti globoko žalost in izgubo nadzora. Običajno so ti občutki začasni. To lahko velja tudi za anksioznost. Če imate tesnobo, imate tudi stalno zaskrbljenost, razdražljivost, težave s koncentracijo in solze. Po obdobju razmišljanja in samozavedanja se bo megla dvignila in spet bo posijalo sonce. Če jokate redno ali brez razloga, je to lahko znak depresije. Morda celo okrevate po globlji travmi. Posvetujte se z zdravnikom ali terapevtom, da raziščete druge možne simptome in izključite zdravstveno stanje ali motnjo razpoloženja.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash