• C Novo mesto
  • 16:37
  • Čet, 22.02.2024

To je razlog, zakaj bi morali vsak dan uporabiti sončno kremo, tudi pozimi

Na morju poleti svojo kožo zavarujemo s sončno kremo, ampak ali ste vedeli, da bi morali za lepo in zdravo kožo nositi sončno kremo vsak dan? Če je še ne, imamo tukaj tri razloge, zakaj jo morate, in pomembne nasvete, kako zavarovati svojo kožo.

1. UV žarki poškodujejo kožo

UV žarki so prisotni ves čas, ko sije sonce, tudi pozimi in tudi, če je oblačno. Ko jim našo kožo izpostavimo, ti prodrejo globoko in jo poškodujejo, lahko pa tudi uničijo naše celice. Naša koža se pred tem zavaruje tako, da porjavi, če pa je poškodba prevelika, naša koža pordeči.

2. Tako se zavarujemo pred kožnim rakom

Zmanjšano izpostavljanje soncu in redna uporaba sončne kreme je edina preventiva pred kožnim rakom, ki je eden najbolj pogostih rakavih obolenj. Kožnega raka lahko dobijo tako ljudje s svetlejšo kožo kot tudi ljudje s temnejšo kožo, zato je pomembno, da pazijo tudi vsi tisti, ki imajo naravno več pigmenta.

3. Izpostavljenost soncu stara kožo

90 % vidnega staranja kože je zaradi prevelike izpostavljenosti soncu in premalo sončne zaščite. Gubice in pigmentni madeži ter tudi akne so lahko posledica sončnih opeklin, najboljša preventiva pred njimi pa je dobra zaščita pred soncem.

Dobro pa je vedeti tudi, kako se celostno zavarujemo pred soncem:

Pomembno je, da se soncu izogibamo v urah, ko je najvišje na nebu, torej od 11. pa do 16. ure. Veliko zaščito predstavljajo tudi oblačila in dodatki. Nosimo lahko srajco z dolgimi rokavi, klobuk in sončna očala in tako zakrijmo velik del našega telesa pred soncem.

Vse sončne kreme niso enake in nas ne zaščitijo enako dobro. Izberimo vsaj faktor 30, obenem pa kremo, ki ponuja zaščito pred UVA in UVB žarki. Če kremo uporabljamo na plaži, ta mora biti vodoodporna. Nanesti moramo dovolj kreme. Za ves obraz in vrat potrebujemo vsaj 1⁄3 čajne žličke sončne kreme, da nam ta zagotovi faktor zaščite, ki je oglaševan. Če nanesemo premalo kreme, ta ne bo delovala tako dobro. Sončno kremo moramo poleti ponovno nanesti na približno dve uri oziroma vsakič, ko pridemo iz vode, če iz vode pridemo prej kot v dveh urah.

Pripravil: NaDlani.si Foto: Pexels