• C Novo mesto
  • 13:23
  • Pon, 08.08.2022

To je razlog, zakaj se redite v trebuh

Se tudi vam dogaja, da se odvečni kilogrami zmeraj nabirajo na predelu trebuha? Če se spopadate s to težavo, je pomembno, da odkrijete vzrok. Lahko gre za nekaj, kar se da zelo enostavno rešiti in nabiranje maščobe okoli trebuha celo ustaviti. Preverite, kateri so najpogostejši razlogi za nabiranje maščobe na trebuhu.

Stres

Stres je normalen del življenja, zato je pomembno, da najdete način, kako se spopasti z njim, da ne vpliva preveč negativno na vape zdravje. Nutricionistka Michelle Shapiro ugotavlja, da je stres eden najpogostejših vzrokov za nabiranje maščobe okoli trebuha. Ko se soočite s stresom, se sprosti kortizol, ponavljajoča cirkulacija kortizola pa lahko vpliva na povečanje maščobe na trebuhu.

Preveč sladkorja

Seveda je eden glavnih krivcev za nabiranje maščobe okoli trebuha prav sladkor, ki ga dandanes najdemo v ogromno živilih. Namesto, da posegate po sladkih prigrizkih, se potrudite, da uživate zdrava, polnovredna in hranilna živila, ki vas nasitijo ter vam zagotovijo dovolj energije. Tako potrebe po sladkorju sploh ne boste čutili. Pomembno je tudi, da poskrbite za kvaliteten spanec, v trenutkih, ko ste pod stresom ali čustveno pretreseni, pa najdite tolažbo v čemerkoli drugem kot v sladkorju.

Premalo beljakovin

Beljakovine so zelo pomembne za zdravje. Če jih v vaši prehrani primanjkuje, je lahko eden od znakov tudi to, da se redite v trebuh. V tem primeru je pomembno, da v svoj jedilnik vključite ribe in morske sadeže, veliko zelenjave in stročnic, ki so bogati viri beljakovin. Kljub temu, da je ogromno beljakovin v mesu, ne pretiravajte z uživanjem mesa, ampak si ga privoščite le enkrat ali dvakrat tedensko, saj poleg zdravih beljakovin vsebuje tudi veliko ne preveč zdravih sestavin.

Hormonske spremembe

Hormoni imajo zelo veliko vlogo pri uravnavanju telesne teže, tudi nabiranju kilogramov okoli trebuha. Predvsem menopavza je obdobje, ko morajo biti ženske še posebej pazljive. Na maščobo na trebuhu pa lahko vplivajo tudi določena zdravila, predvsem antidepresivi, kortikosteroidi in zdravila za zniževanje krvnega pritiska.

 

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels