• C Novo mesto
  • 03:51
  • Sob, 23.09.2023

To morate jesti, če občutite slabost

Slabost je neprijeten občutek v želodcu, ki lahko doseže različne stopnje, od rahlega nelagodja, do bruhanja. Je zelo pogosta, saj se vsako leto pojavi pri vsaj 50 % odraslih. Občutek slabosti izhaja iz možganov, kjer čustveni, emocionalni ali kemični dejavniki stimulirajo naš živčni sistem, kar aktivira krčenje mišic želodca in posledično povzroča občutek slabosti. Naše možgane lahko aktivira več različnih stvari, na primer okužbe, bolezni, zdravila, hormonsko neravnovesje, alergije, nosečnost ipd. Čeprav se nam zdi hrana v času slabosti še posebej neokusna, sta hrana in pijača pomembni za hidratacijo, ohranjanje elektrolitskega ravnovesja in za pomirjanje želodca.

  1. Ingver

Ingver izhaja iz Azije in ima dolgotrajno zgodovino kot sredstvo za pomirjanje želodca v ljudski medicini. Vsebuje veliko bioaktivnih sestavin, ki vplivajo na naš centralni živčni sistem in želodec in tako zmanjšajo občutek slabosti. Nekatere raziskave so celo dokazale, da ingver zmanjša slabost, ki je povzročena s potovanjem, kirurgijo in kemoterapijo, prav tako pa učinkovito blaži jutranjo slabost pri nosečnosti.

  1. Voda in bistre pijače

Ko občutimo slabost, je naš apetit pogosto močno ali popolnoma zmanjšan. Zato je še posebej pomembno, da zaužijemo veliko tekočine in tako skrbimo za hidratacijo telesa. Voda je zmeraj dobro sredstvo za hidratacijo, vendar pa v nekaterih primerih morda ne zagotavlja dovolj elektrolitov. Ob bruhanju in driski namreč poleg tekočine izgubljamo tudi elektrolite, ki jih moramo nadomestiti, da ohranjamo normalno funkcijo naših celic. Poleg vode so tako priporočljive tudi športne elektrolitske pijače, sokovi ali kokosova voda. Sladke ali pa mlečne pijače lahko slabost še poslabšajo, zato se jih izogibajte.

  1. Krekerji, prestice in toast

Suha hrana, kot so krekerji, prestice, toasti ali kosmiči so pogosto priporočljivi za ljudi s slabostjo. Skoraj 90% ginekologov nosečnicam svetuje krekerje pri borbi z jutranjo slabostjo. Ni povsem jasno, zakaj suha hrana blagodejno vpliva na občutek slabosti, je pa dokazano, da se ljudje s praznim želodcem počutijo še slabše in slabo odreagirajo na hrano, ki ima intenziven vonj ali intenziven okus.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash