• C Novo mesto
  • 01:56
  • Sob, 21.05.2022

To naravno zdravilo zmanjša možnost okužbe za polovico

Ameriški slamnik (Echinacea purpurea) je znana zdravilna rastlina, ki podpira imunski sistem ter preprečuje in lajša prehladna obolenja. V primerjavi s placebom se je izkazal za učinkovitega v več kliničnih študijah, piše na spletnih straneh Evropske agencije za zdravila (Ema). V nedavni klinični študiji pa je mednarodna ekipa raziskovalcev, v kateri je sodeloval tudi dr. Samo Kreft iz ljubljanske Fakultete za farmacijo, preverjala, kako učinkovito ameriški slamnik ščiti pred okužbo s koronavirusom, navaja portal N1.

Preberite več o klinični študiji.

Rezultati so pokazali, da se je verjetnost katere koli virusne okužbe dihal zmanjšala za do 40 odstotkov pri tisti, ki so uživali rastlino v obliki tablet. Še učinkovitejša pa se je izkazala pri preprečevanju nove koronske bolezni, kjer se je verjetnost okužbe zmanjšala kar za 63 odstotkov, pri bolnih pa se je skrajšal čas prebolevanja, simptomi pa so bili blažji. Kot so še pojasnili, so jemali eno tableto na dan (2400 mg), če so zboleli za covidom, pa 4000 mg dnevno.

Ameriški slamnik

Škrlatnemu ameriškemu slamniku so do sedaj dokazali blago antibakterijsko delovanje. V nekaterih raziskavah so uspešno zavrli razvoj glivičnih okužb, njegovi pripravki pa so izkazali tudi protivirusno delovanje proti določenim tipom virusov. Na podganah so dokazali protivnetni učinek. Pripravki škrlatnega ameriškega slamnika imajo pomemben učinek na imunski sistem. Ugotovili in dokazali so, da povečajo delovanje celic, ki skrbijo za imunski odziv organizma. Le-te posledično prek svojega delovanja povečajo delovanje proti bakterijam, glivicam in nekaterim virusom. Škrlatni ameriški slamnik je med 60 in 180 cm visoka rastlina. Steblo je pokončno, močno, razvejano, blago dlakavo ali golo. Listi so ovalni, šilasti in nazobčani. Cvet je značilno škrlatne barve z do 3 cm dolgimi listi.

»Tudi tisti, ki so zboleli, so imeli milejše simptome in približno polovico krajši čas prebolevanja. Največji učinek pa se je pokazal na količini virusa na sluznici. Tisti, ki so kljub jemanju slamnika zboleli, so imeli v izkašljanem zraku kar stokrat manj virusnih delcev kot kontrolna skupina,« je ob tem dejal dr. Kreft. Raziskavo, ki se je začela decembra 2020 in je potekala dobrih pet mesecev, so izvedli v Bolgariji. 60 ljudi je jemalo ameriški slamnik, zboleli so trije, nihče ni bil hospitaliziran. Od 60, ki niso jemali slamnika, jih je zbolelo 12, dva sta potrebovala bolnišnično zdravljenje.

Foto: hippopx.com

Potrjenih več kot 12 tisoč primerov, daleč največ doslej

V torek so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob 19.438 PCR-testih potrdili 12.286 okužb z novim koronavirusom. Gre za daleč največje število potrjenih primerov v enem dnevu doslej. Delež pozitivnih testov je bil 63,2-odstoten.

N.D.; Foto: Pixbay

cvetličarna