• C Novo mesto
  • 14:57
  • Sre, 22.09.2021

To pa so teorije zarote! »Ko vas bodo cepili se kovanec prilepi na mesto vboda«

Videi, ki prikazujejo, kako se ljudem kovanec kot magnet prilepi na mesto vboda, so preplavili splet. Očitno se nekateri ljudje, ki nasprotujejo cepljenju, poslužujejo vseh mogočih tehnik, da bi cepiva prikazali v slabi luči. Po vsem svetu tako ljudje kovance in druge predmete postavljajo na telo, da bi skušali dokazati različne teorije.

Sodeč po posnetkih temu ni tako:

Več kot tisočkrat je bil namreč na Facebooku objavljen videoposnetek ki prikazuje magnet, ki stoji na ženski rami, kjer je bilo zabodeno domnevno mesto cepiva Covid-19. Iz opisa virusne publikacije izvemo tudi, kateremu cepivu je domnevno uspelo pritegniti magnet – cepivo Pfizer.

Napačne informacije

Medicinski strokovnjaki, s katerimi se je pogovarjal AFP Fact Check, ugotavljajo, da cepljenje s cepivom proti koronavirusu ne more povzročiti dobesedne magnetizacije rok. »Cepivo nikakor ne more povzročiti reakcije, ki je prikazana v teh videoposnetkih, objavljenih na Instagramu in / ali YouTube. To je mogoče razložiti z dvostranskim trakom na kovinskem disku, ki se nanese na kožo, ne z magnetno reakcijo, «je povedal dr. Stephen Schrantz, specialist za nalezljive bolezni na univerzi v Chicagu. Thomas Hope, raziskovalec cepiv in profesor celične in razvojne biologije na Medicinski fakulteti Univerze Northwestern Feinberg je dodal: »To je nemogoče. Tam ni ničesar, s čimer bi magnet lahko komuniciral. To so beljakovine in lipidi, soli, voda in kemikalije, ki vzdržujejo pH,« je dejal Feinberg.

Kaj se drži kože?

O teh napačnih informacijah je pisal tudi ameriški Snopes, ki je izjavil, da v vseh primerih video posnetkov ne moremo biti prepričani, da so ljudje dejansko prejeli cepivo ali da je predmet, ki se drži kože, res magnet. Al Edwards, izredni profesor biomedicinske tehnologije na Univerzi v Readingu v Angliji, je dejal, da je človeško telo sestavljeno iz iste vrste biološkega materiala v formulah cepiv. »Večina živil je narejenih iz podobnih molekul, uživanje hrane pa ljudi ne naredi magnetnih.«

Cepivo ne vsebuje kovin

Omeniti je še treba tudi, da nobeno od odobrenih cepiv med svojimi sestavinami ne vsebuje kovin. To kažejo tudi odobritve ameriške uprave za prehrano in zdravila, ki vsebujejo sestavine cepiv Pfizer, Modern in Johnson & Johnson. Takšni videoposnetki so povezani s teorijo, da so cepiva proti Covid-19 pravzaprav mikročipi, ta pa s teorijo zarote, da želi Bill Gates čipe vsaditi s cepivi in ​​tako spremljati svetovno prebivalstvo.

To trditev je ovrgel tudi Bill Gates in tudi sami smo že večkrat pisali, da cepivo ni mikročip, ki ga želijo vsaditi, da bi nas nadzorovali.

NaDlani.si; Foto: youtube