• C Novo mesto
  • 03:26
  • Ned, 21.04.2024

To se zgodi v vašem telesu, če več dni zapored plavate v morski vodi

Kdo ne mara umirjenega dopusta na morju, kjer se naužijemo osvežujoče morske vode, toplih sončnih žarkov, odlične morske hrane in se napolnimo s svežo energijo? Morje ima ogromno zdravilnih učinkov na telo, ki poskrbijo za izboljšanje nekaterih zdravstvenih stanj in predvsem splošnega dobrega počutja. Če ste si tudi vi letošnje poletje privoščili oddih na morju ali pa to še planirate, preberite, kaj se zgodi v vašem telesu, če več dni zapored plavate v morski vodi.

Izboljša se vaša koža

Morska voda dela čudeže na koži: po zaslugi visoke vsebnosti joda in soli pozdravi vse drobne rane, zareze, poškodbe ter deluje protibakterijsko in protivirusno. Poleg tega vsebuje tudi veliko kalcija, kalija in magnezija, ki so pomembni pri vzdrževanju prožne kože in preprečujejo nastanek gub. Zahvaljujoč tem mineralom je morska voda tudi odlična za zdravljenje raznih kroničnih kožnih obolenj, kot so ekcemi ali psoriaza.

Prečisti se dihalna pot

Na morju je vedno svež zrak. Plavanje v morski vodi se povezuje z zmanjšanimi simtomi težav z dihanjem, zamašenim nosom, kašljanjem, astme in podobnih težav.

Zmanjša se stres

Plavanje in sproščanje na počitnicah že sama po sebi delujeta protistresno. Poleg tega pa visoka vsebnost magnezija v morski vodi pozitivno vpliva na naš živčni sistem, zaradi česar se počutimo mirnejše in bolj sproščene. Plavanje v morju zmanjšuje tudi krvni pritisk in skrbi za kvaliteten spanec.

Olajša bolečine

Morska voda med drugim pomaga sprostiti mišice, zmanjšuje mišično in sklepno bolečino, zato je plavanje v morju še posebej priporočljivo za vse tiste, ki se spopadajo s kroničnimi revmatskimi boleznimi, kot je na primer artritis. Poleg tega ima morje protivnetne učinke na telo, hkrati pa spodbuja izločanje dopamina serotonina, zaradi česar se boste počutili bolj srečno.

Podpira zdravje ščitnice

Morska voda vsebuje veliko joda, ki je ključnega pomena za zdravo ščitnico. Če imate težave s ščitnico, lahko v svojo prehrano vključite morsko travo in alge. Zanimivo pa je, da je že sam morski zrak poln joda.