• C Novo mesto
  • 00:07
  • Pon, 18.10.2021

To se zgodi v vašem telesu, ko nehate piti kavo

Če prenehate piti kavo, se v vašem telesu zgodi kar nekaj sprememb. Reakcija je seveda odvisna od človeka do človeka, v glavnem pa lahko pričakujete – če se boste odločili, da nehate piti kavo – spodnje spremembe.

Izgubite lahko nekaj odvečnih kilogramov

Seveda je to odvisno od vašega življenjskega stila, prehranjevalnih navad in tudi načina, kako ste pili kavo. Če ste pili navadno črno kavo brez sladkorja, to ne bo imelo velikega vpliva na vašo telesno težo. Če pa ste imeli radi sladkano kavo z mlekom ali po možnosti še z raznimi okusi, ki so dodani v obliki sirupov, pa je možno, da boste izgubili nekaj odvečne maščobe. Raziskava iz Duke University je namreč pokazala, da je dnevno uživanje sladkane kave, čaja ali sokov pomenilo 10 % višjo konzumpcijo sladkorja v celem dnevu. Še posebej je to pommebno za tiste, ki si privočite več skodelic kave s sladkorjem v enem dnevu.

Lahko pridobite nekaj odvečnih kilogramov

Možno je, da boste shujšali, možno pa je tudi, da se boste zredili. Kava n marsikoga vpliva tako, da upočasnjuje apetit in željo po hrani. Možno je, da si boste pogosteje želeli posegati po raznih prigrizkih, če se boste skušali odvaditi pitja kave. Kot rečeno, v tem primeru je največ odvisno od vas samih.

Vaš spanec bo bolj kvaliteten

Po vsej verjetnosti boste večer lažje in hitreje zaspali, vaš spanec pa bo povsem nemoten in bolj kvaliteten. Sploh v primeru, da ste kavo pili tudi v poznih popoldanskih urah. Strokovnjaki namreč svetujejo, da zadnjo skodelico kave spijete vsaj 6 ur pred spanjem, sicer lahko to negativno vpliva na vaš spanec.

Začutite lahko glavobol

Če ste bili navajeni, da vsako jutro spijete skodelico kave, vam bo ta (vsaj nekaj časa) pošteno manjkala. Zaradi tega lahko čutite pogostejše glavobole in jutranjo utrujenost. Pomagate si lahko tako, da zjutraj spijete hladen kozarec vode in si privoščite bogat zajtrk, ki vam bo dal energijo.

Vaši zobje si bodo opomogli

Sprememba se ne zgodi v eni noči, ampak dejstvo je, da kava barva zobe. Če se ji boste odpovedali, bo vaš nasmeh slej ko prej bolj bleščeč in bel.

Lahko imate težave s koncentracijo

Zelo možno je, da boste nekaj časa imeli težave s koncentracijo. Čez dan se lahko pojavi nepričakovana utrujenost, brezvoljnost. Nič hudega, vse to bo minilo.

Možno je, da boste imeli težave s prebavo

Marsikdo v povezavi s prebavo prisega na skodelico kave. Ker je bil prej to ritual, ki je vplival tudi na vašo prebavo, se lahko pripravite, da boste morda nekaj časa zaprti. Vendar ne skrbite, s pravilno prehrano bi si morali urediti prebavo; uživajte veliko vlaknin, sadja, pijte veliko vode in poskrbite za redno telesno aktivnost.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels