• C Novo mesto
  • 20:23
  • Čet, 30.06.2022

To se zgodi z vašim telesom, če ne spite dovolj

poletni festival

Kvaliteten spanec je izrednega pomena in tega ne poudarjamo kar tako. Redno pomanjkanje spanca lahko vodi v resne težave, nekaj najpogostejših navajamo spodaj.

Pogosto ste bolni

Pomanjkanje spanca negativno vpliva na sposobnosti vašega telesa, da se bori proti škodljivim bakterijam, virusom in drugim mikroorganizmom. Zaradi tega vam pade imunski sistem in bolj ste dovzetni za razne okužbe. Raziskave so pokazale, da kvaliteten spanec krepi imunski sistem.

Zvišajo se možnosti za razvoj krvno-žilnih bolezni

Če pogosto spite manj kot pet ur dnevno, imate več možnosti, da v prihodnosti razvijete srrčno-žilne bolezni, potrjujejo raziskave. Enako velja sicer tudi za vsakodnevne zelo dolge spance ( 9 ur in več).

Zmanjša se možganska funkcija

Saj veste, kako delujejo vaši možgani, ko ste zaspani – bolj počasi. Že če izpustite eno noč spanja, lahko to resno oškoduje vašo možgansko funkcijo. Oslabi se spomin, sposobnost hitrega odločanja, razumnega razmišljanja, reševanja težav. Podaljša se lahko tudi čas vaše odzivnosti.

Primanjkuje vam spolne sle

Eden izmed stranskih učinkov neprespanosti je tudi pomanjkanje libida. Telo vso energijo, ki jo ima, usmeri v to, da se normalnp prebije skozi dan, zato potrebe po spolnosti zelo verjetno ne boste začutili.

Pridobivati začnete odvečne kilograme

Ko smo zaspani, potrebujemo energijo. Ker se dobro zavedamo, od kod dobivamo energijo, potem nenehno posegamo po hrani. Ponavadi so to celo nezdravi prigrizki, veliko sladkorja in nezdravih maščob, za katere mislimo, da nam bodo pomagali ostati budni. V resnici je ravno obratno, sladkor nas že zbudi za nekaj časa, vendar ne za dolgo. Ko ta »učinek« popusti, smo še bolj utrujeni kot prej. Posledično posegamo po večjih količinah, zaradi česar je zelo možno, da se zredimo.

Trpi tudi vaša koža

Če vas zgornje zdravstvene težave niso prestrašile, vas bo morda ogrožen videz. Raziskave so pokazale, da pomanjkanje spanca vodi tudi k večjim težavam s kožo, kot so mozolji, lise, podočnjaki, gube, razne neenakosti in izpuščaji.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto; Pexels

kobra