• C Novo mesto
  • 04:20
  • Sob, 13.08.2022

To se zgodi z vašim telesom, če se en dan ne oprhate

Se je tudi vam že kdaj zgodilo, da ste bili tako zelo utrujeni, da ste padli naravnost v posteljo in se pogreznili v spanec, namesto da bi si privoščili prho? Niste edini. Morda boste presenečeni, ampak veliko ljudi sploh nima rutine, da bi se vsak dan oprhali. Ko boste prebrali, kaj se dogaja z vašim telesom, če en dan preskočite prho, pa se boste verjetno zgrozili in se potrudili, da se od zdaj naprej kljub utrujenosti oprhate vsak dan …

Na koži živi okoli 1000 različnih vrst bakterij in 40 različnih vrst glivic

Če se ne prhate redno, slej ko prej začnete oddajati neprijeten vonj. Na povrhnjici kože se začne nabirati umazanija in če se nabira dlje časa, je možno, da se koža celo poškoduje in začne luščiti. Telo nenehno ustvarja nove bakterije, na koži v vsakem trenutku živi približno 1000 različnih vrst bakterij in 40 različnih vrst glivic. Seveda omenjene bakterije in glivice na nek način kožo celo ščitijo pred drugimi nevarnejšimi mikroorganizmi, a če redno izpuščate prhanje, se lahko namnoži in nakopiči preveč bakterij ter umazanije. To ne povzroča le neprijetnega vonja, ampak lahko tudi škodi vaši koži, povzroča razdraženost, srbečico, izpuščaje in neprijeten občutek.

Kaj se zgodi, če se en dan ne oprhate?

Z rednim prhanjem z mlačno vodo in naravnimi mili na delih telesa, kjer je to potrebno, krepite kožo in omogočate, da je čista, zdrava ter sijoča. Če prhanje en dan izpustite, pa s tem ustvarite pravo gojišče bakterij. Dejstvo, da se čez dan veliko znojimo (sploh v vročih poletnih mesecih ali pa če ste tekom dneva zelo aktivni), samo še poveča možnosti za razmnoževanje bakterij, saj so v toplem in vlažnem prostoru odlični pogoji za njih. Tako tvegate celo za bakterijsko ali glivično okužbo.

Če pa se prhate redno, sperete s telesa vse mikro umazanije in preprečite pretirano razrast bakterij. Tudi, če čez dan niste pretirano telesno aktivni, se kljub temu znojite in se na vašem telesu kljub temu nabirajo bakterije. Pri ljudeh, ki so manj telesno aktivni, je lahko včasih neprijeten vonj še bolj izrazit, saj se z znojenjem pri izvajanju telesnih aktivnosti izloči več strupov. Če se ne gibate veliko in se za povrh še enzdravo prehranjujete, je lahko zato vonj znoja še bolj neprijeten. Kakorkoli že, potrudite se, da redno očistite svoje telo in obraz ter se izognete nepotrebnim težavam. Ne samo, da boste čisti in zdravi, tudi zelo dobro se boste počutili v svojem telesu.

NaDlani.si; Foto: Pexels

kobra