• C Novo mesto
  • 15:04
  • Tor, 30.05.2023

To so dejavniki, ki močno povečujejo možnosti za razvoj raka

Na nekatere lahko vplivate, na druge malo manj. Spodnji dejavniki povečujejo možnost za razvoj rakavega obolenja v telesu. Če se le da, se držite pravil zdravega življenja in preprečite čim več dejavnikom, da imajo vpliv na vas in na vaše telo.

Staranje

Temu se ne more izogniti nihče. Večina rakavih obolenj se diagnosticira šele po 50. letu, čeprav obstaja kar nekaj diagnoz raka tudi pri otrocih in mlajših odraslih. Pomembno je, da hodite na redne preglede in v primeru kakršnihkoli dlje trajajočih nenavadnih simptomov čimprej stopite do zdravnika. Pri raku je zelo pomembno, kako zgodaj ga ugotovimo.

Bolezen v družini

Veliko vrst rakavih obolenj je dednih oziroma obstaja velika možnost, da če je imel nekdo določeno vrsto raka, da bo imel enako diagnozo nekoč tudi njegov bližnji sorodnik, na primer otrok. Še posebej to velja tudi za raka dojk.

Predhodna diagnoza raka ali kronične bolezni

Nekdo, ki je že imel raka, četudi ga je uspešno pozdravil, ima več možnosti, da se bo bolezen čez leta vrnila. Nekatere raziskave so pokazale tudi, da imajo kronični bolniki več možnosti za razvoj rakavega obolenja.

Pogosta obsevanja, izpostavljanje karcinogenim snovem

Če ste bili pogosto in dlje časa izpostavljeni obsevanju, imate večje možnosti, da se v vašem telesu nekoč pojavi rak. Enako velja za vdihavanje in izpostavljanje raznim škodljivim snovem.

Uživanje alkohola

Prekomerno uživanje alkohola zelo slabo vpliva na organizem, med drugim uničuje organe, povzroča kronične bolezni in na dolgi rok celo rakava obolenja.

Nezdrava prehrana

Marsikoga do diagnoze raka pripelje tudi dolgoletna nezdrava prehrana, kot je uživanje ogromnih količin nezdravih maščob, belega sladkorja, procesirane in predelane hrane. Pravijo, da je dandanes hrana eden glavnih vzrokov za veliko hudih bolezni. Uživajte čim več zelenjave in sadja, hrana naj bo čim bolj sveža in lokalno pridelana.

Kajenje

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da kajenje močno škodi vašemu zdravju, hkrati je pa tudi eden najpogostejših dejavnikov, ki povzročajo pljučnega raka.

 

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

qlandiakrsko