• C Novo mesto
  • 07:35
  • Sre, 29.06.2022

To so manj pogosti simptomi omikrona, ki jih marsikdo spregleda

Ko govorimo o okužbi z omikronom, ponavadi govorimo o najpogostejših simptomih, ki so značilni za okužbo in jih posledično občuti največ okuženih. Za razliko od delte za omikron ni značilna izguba vonja in okusa, ampak so simptomi blažji in bolj podobni navadnemu prehladu – vsaj pri večini. Kljub temu pa določen del populacije zboli za hujšo obliko, ki je ne spremljajo le zamšaen nos, boleče grlo ali glavobol, ampak še marsikateri drugi simptomi, o katerih sicer ne govorimo veliko. Kateri simptomi niso zelo značilni za okužbo z omikronom, so pa vendarle možni?

Bolečine v hrbtu

Če čutite nenavadne bolečine v hrbtu, je to lahko simptom različnih bolezni, med drugim tudi omikrona. V eni od raziskav je 20 odstotkov okuženih poročalo o bolečinah v spodnjem delu hrbta kot enem od simptomov okužbe z omikronom.

Izguba apetita

Izguba vonja in okusa je bila dolgo časa značilna za okužbo s koronavirusom, vendar je bolj značilna za delta različico kot omikron. Vseeno pa izgube vonja in okusa ne smemo zamešati z izgubo apetita. Veliko bolnikov, ki so se okužili z omikronom, je v času okužbe imelo zmanjšan apetit, kar pa konec koncev ni nič zaskrbljujočega, saj telo potrebuje nekaj časa, da si opomore. Ne samo pri okužbi z omikronom, ampak tudi pri drugih boleznih.

Nočno potenje

Zdravniki opozarjajo, da je lahko redek simptom okuženih z omikronom tudi potenje ponoči. To pomeni, da se zbudite v premočeni pižami ali posteljnini kljub temu, da imate v spalnici nastavljeno normalno temperaturo.

Bruhanje in prebavne motnje

Tudi težave s prebavo in bruhanje so lahko manj pogost simptom omikrona. Če opazite prebavne težave ali nepojasnjeno slabost, ki trajajo več kot en dan, vam svetujemo, da se za vsak slučaj testirate.

Težave z očmi

WHO je kot manj pogost simptom koronavirusa uvrstil tudi težave z očmi. Lahko gre zgolj za razdražene oči, občutljivost na svetlobo, zamegljen vid, suhe in srbeče oči ali pa resno vnetje oči, kot je na primer konjunktivitis.

 

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels

dolenjske lekarne poletje