• C Novo mesto
  • 13:59
  • Pon, 08.08.2022

To so najbolj nezdravi viri beljakovin

podčetrtek

Izraz beljakovine ima ponavadi pozitiven prizvok, saj vsi vemo, da so beljakovine pomembne za optimalno delovanje našega telesa in razvijanje mišic. Poleg tega so se v zadnjih letih na spletu pojavile številne beljakovinske diete, ki obljubljajo ogromno izgubo kilogramov ter sanjsko preoblikovanje telesa. Pa so vse beljakovine zdrave? Niti slučajno. Pomembno je, da znate ločiti med zdravimi in nezdravimi beljakovine, še posebej pa, da se zavedate, kaj je zadostna količina beljakovin za vaše telo. Katerim virom beljakovin bi se morali v vsakem primeru izogibati?

Procesirano meso

Procesirano meso (razne salame, klobase, pršuti, hrenovke) ima lahko zelo negativne vplive na naše zdravje. Ponavadi se pripravlja z nezdravimi načini, kot je močno soljenje, dodajanje raznih kemikalij in nezdravih dodatkov, poleg tega so takšni izdelki pogosto prekajeni, kar je izredno slabo za naše telo. Več raziskav je pokazalo, da prekomerno prehranjevanja s procesiranim mesom povečuje tveganja za nastanek rakavih obolenj.

Nekatere vrste sira

Tudi sir velja za bogat vir beljakovin, vendar ni nujno, da gre za zdravo živilo. Nekatere vrste sirov so proizvedene na podoben način kot procesirano meso, s številnimi nezdravimi dodatki. Poleg tega je večina sirov zelo kaloričnih in slanih, kar v večjih količinah zelo slabo vpliva na naše zdravje; zvišuje holesterol, slabi imunski sistem, spodbuja nalaganje maščob v telesu. Tako sir kot tudi kravje mleko, ki sta sicer bogata vira beljakovin, pri veliko ljudeh povzročata vnetja v telesu.

Rdeče meso

Znano je, da meso vsebuje veliko beljakovin, vendar morate biti pri uživanju mesa zelo previdni. Prekomerno uživanje mesa, še zlasti rdečega, zelo slabo vpliva na telo. Če se mu ne morete upreti, poskrbite vsaj za to, da si ga privoščite občasno in nikar vsakodnevno. Ne kupujte poceni mesa in masovne proizvodnje, ampak se raje pozanimajte o lokalnih ponudnikih, kmetih. Veliko bolj zdravo je, če meso nadomestite z ribami.

Ocvrta hrana

Dunajski zrezki, ocvrta piščančja bedra ali ribe – vse to so viri beljakovin, ki pa so žal zelo nezdravi. Poskusite se izogniti cvrtju in se raje odločite za pečenje ali kuhanje.

mkt sevnica