• C Novo mesto
  • 13:11
  • Sob, 27.11.2021

To so živila, ki preprečujejo nastanek krvnih strdkov

Preberite, katera živila preprečujejo nastanek krvnih strdkov. Če jih vključite na svoj jedilnik, ne boste preprečili le nastanek oziroma poslabšanje srčno-žilnih bolezni, ampak boste s tem naredili uslugo svojemu zdravju nasploh.

Kurkuma

Kurkumo že dolgo poznamo kot magično začimbo, ki neverjetno izpopolnjuje okuse jedi, obenem pa ima pozitivne učinke tudi na telo. V kurkumi se namreč nahaja kurkumin, snov, ki deluje protivnetno, obenem pa ima tudi učinke redčenja krvi in posledično preprečuje nastanek krvnih strdkov. Kurkumo lahko uporabite kot začimbo za juho, zelenjavo, testenine, lahko pa si privoščite tudi kurkumin čaj.

Ingver

Ingver je še eno živilo, ki ima protivnetne učinke in preprečuje nastanek krvnih strdkov. Zaradi naravne kisline salicilata je znan po tem, a skrbi za redčenje krvi. Da izkoristite zdravilne učinke ingverja, si ga privoščite surovega ali sušenega, uporabite ga lahko pri kuhanju, peki ali celo v obliki napitka; soka ali čaja. Ingver se izkaže kot naraven antibiotik, kadar ste bolni.

Živila, ki vsebujejo vitamin E

Vitamin E je znan po tem, da zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov, veliko pa je odvisno od tega, kakšne količine vitamina E zaužijete. Pri uživanju vitamina E morate paziti, da ne pretiravate, saj ima lahko v prevelikih količinah negativne učinke na telo. Vitamin E je seveda možno kupiti v lekarni, vendar vam priporočamo, da ga raje uživate s hrano – razen v primeru, da vam kapsule predpiše zdravnik. Kje najdete vitamin E? Bogat vir tega vitamina so oreščki, sončnična semena, žafranovo ali sončnično olje, zrna …

Česen

Tudi česen je naravni antioksidant, ki ima izjemno pozitivne vplive na zdravje. Deluje protivnetno, protibakterijsko in preprečuje nastanek krvnih strdkov. Najbolj učinkovito je, če uživate surov česen, saj z vsako toplotno obdelavo izgubi svoje koristne lastnosti. Seveda pa tako kot pri ostalih živilih pazite, da z vnosom česna v telo ne pretiravate.

Ananas

Ananas vsebuje encim bromelain, ki učinkovito deluje proti srčno-žilnim boleznim in visokemu krvnemu pritisku. Več raziskav je pokazalo, da redči krvi in preprečuje nastanek krvnih strdkov za povrh pa ima tudi močne protivnetne lastnosti.

Cimet

Cimet je znan kot živilo proti krvnim strdkom, saj vsebuje kumarin, močno sov, ki redči kri. Celo nekatera zdravila za redčenje krvi so narejena na bazi kumarina. Vendar morate biti previdni, saj je lahko dolgotrajno uživanje cimeta, ki je bogat s kumarinom, toksično. Povzroči lahko celo poškodbe jeter. Svetujemo vam, da se poleg druge uravnotežene prehrane držite uživanja cimeta v majhnih oziroma zmernih količinah.

NaDlani.si; Foto: Pexels