• C Novo mesto
  • 23:35
  • Sob, 02.03.2024

To so znaki, da ste nevede preboleli covid-19

Izkazalo se je, da določen delež okuženih s covidom-19 preboli virus asimptomatsko. Tako se lahko zgodi, da marsikdo preboli koronavirus, ne da bi se tega sploh zavedal. Čeprav morda v času okužbe ni čutil nikakršnih simptomov, pa je vseeno možno, da kasneje čuti posledice virusa. Ameriška raziskava, v kateri je sodelovalo 412 prostovoljcev, je pokazala, kateri znaki lahko nakazujejo na to, da ste nevede preboleli covid-19.

Bolečine v mišicah

Študija je pokazala, da so tipični simptom, ki lahko nakazuje, da ste nevede preboleli koronavirus, bolečine v mišicah. Bolečine v mišicah čuti veliko ljudi že med okužbo, možno pa je, da jih čutijo tudi po okužbi. 44,8 % sodelujočih v raziskavi je po okužbi čutilo bolečine v mišicah, nekateri zgolj nekaj dni, drugi tudi po več mesecev, celo do šest mesecev po okužbi.

Glavobol

Tudi nenaden in nepojasnjen glavobol je lahko znak, da ste preboleli koronavirus, pa tega sploh niste vedeli. Sploh, če se je glavobol pojavil nenadno in nepričakovano, prej pa z njim niste imeli veliko težav.

Omotica in slabost

Okoli 30 % sodelujočih v raziskavi je med okužbo in nekaj dni po okužbi čutilo omotico in slabost. V nekaterih primerih se je pojavilo tudi bruhanje in nepojasnjene prebavne motnje.

Težave s koncentracijo in spominom

Nevrologinja Michele Longo je poročala, da je imelo veliko mlajših pacientov, ki so sicer v dobri kondiciji in med koronavirusom niso imeli hujših simptomov, kasneje težave z možganskimi funkcijami. Poročali so o težavah s fokusiranjem, ohranjanjem koncentracije in motivacije, težavami pri izražanju in izbiri besed, upočasnjeno sposobnostjo razmišljanja in celo kratkotrajno izgubo spomina.

Izguba voha in/ali okusa

Tipičen simptom, ki ga povezujemo z okužbo s covidom-19, je tudi izguba ali poslabšanje voha in/ali okusa. Če ta simptom nenadno opazite pri sebi, je možno, da imate ali pa ste pred kratkim preboleli koronavirus.

Vsekakor pa je priporočljivo, da se v primeru simptomov, ki trajajo dlje časa, posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels