• C Novo mesto
  • 11:34
  • Tor, 25.01.2022

To so znaki, da vam primanjkuje beljakovin

Beljakovine so ključnega pomena za številne procese v našem telesu, poleg tega uravnavajo prebavo, krepijo mišice in kosti, nam dajejo občutek sitosti in polnosti. Ko telesu začne primanjkovati beljakovin, lahko hitro opazite določene spremembe. Kakšni so najpogostejši znaki?

Opazite težave s prebavo

Če v telesu primanjkuje beljakovin, telo ni zmožno proizvajati dovolj prebavnih encimov, zato lahko hitro opazite določene težave s prebavo. Pride lahko do prebavnih motenj, napihnjenosti, neprijetnega občutka, zaradi pomanjkanja beljakovin pa se lahko tudi zredite, saj beljakovine skrbijo za to, da med prebavljanjem porabimo čim več kalorij.

Spopadate se s težavami z nohti, kožo in lasmi

Krhki in lomljivi nohti, ki se hitro luščijo, so lahko znak pomanjkanja beljakovin v telesu. Enako velja tudi za krhke čase brez sijaja, nepojasnjene gube in izpuščaje na koži. Beljakovine namreč skrbijo za nadomestitev odmrlih in poškodovanih celic v telesu. Če jih zaužijete premalo, je to lahko vidno na laseh, nohtih in koži. Morda je prav to rešitev za vaše težave. Poskrbite, da uživate dovolj živil, ki vsebujejo beljakovine; stročnice, ribe, meso, jajca, mlečni izdelki, nekatere vrste zelenjave, kot je brokoli ali špinača, gobe, nekatere vrste sadja, na primer brusnice, chia semena …

Vaša mišična masa upada

Beljakovine so zaslužne tudi za krepitev mišic in povečanje oziroma ohranjanje mišične mase. Če jih zaužijete premalo ob približno enaki telesni aktivnosti, se to zagotovo lahko pozna na upadanju mišične mase.

Pogosta nihanja razpoloženja

Zaradi pomanjkanja beljakovin se lahko pojavijo tudi močna nihanja razpoloženja. V nekem trenutku ste povsem utrujeni in brez energije, v naslednjem ste anksiozni in tesnobni. Če se vam to dogaja brez posebnega razloga, je lahko vzrok primanjkljaj beljakovin v vašem telesu.

Pri ženskah se lahko pojavi neredna menstruacija

Tudi težave z menstrualnim ciklom so lahko povezane s pomanjkanjem beljakovin. Neredna menstruacija, močne bolečine, celo zaostanek menstruacije. Z uravnoteženo in zdravo prehrano lahko takšne težave z lahkoto odpravite.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels