• C Novo mesto
  • 19:23
  • Sob, 10.04.2021

Tretjina mladih kaže simptome odvisnosti od mobilnih telefonov, ste tudi vi med njimi?

Več kot tretjina mladih odraslih kaže simptome odvisnosti od pametnih telefonov, ne glede na to, koliko časa na dan preživijo na teh napravah. Zasvojenost z mobilnim telefonom uradno ni priznana kot klinična diagnoza, vendar so simptomi prepoznani.

Raziskava londonskega King’s Collegea je pokazala, da kar 39 odstotkov ljudi med 18. in 30. letom kaže simptome, kot so izguba nadzora nad časom porabljenim za pametni telefon, tesnoba, ko jim ta ni na voljo, in zanemarjanje drugih vidikov življenja. Glede na študijo je približno četrtina tistih, ki so pokazali znake odvisnosti, pametni telefon uporabljala več kot tri ure na dan, dodatnih 19 odstotkov pa več kot pet ur na dan.

Obširna raziskava

Več kot dve tretjini (69 odstotkov) je tudi reklo, da slabo spijo, ne glede na to, koliko časa porabijo za gledanje svojih mobilnih telefonov. »Pametni telefoni so postali sestavni del našega življenja in ta študija je pomemben korak pri preučevanju učinkov njihove disfunkcionalne uporabe in motenj spanja,« je povedala vodja študije Samantha Sohn z oddelka za psihologijo, psihiatrijo in nevroznanost King’s Collegea. V raziskavi je sodelovalo 1043 ljudi, 406 pa jih je ustrezalo merilom za ‘diagnozo’ zasvojenosti s pametnimi telefoni.

Zanimivo je, da je študija pokazala, da čas, preživet s pametnim telefonom, ni ključen za težave z zasvojenostjo in slabim spancem. »Dokazano je, da elementi vedenjske odvisnosti bolj napovedujejo škodo, povezano s pretirano uporabo pametnih telefonov, kot sama dolžina uporabe,« je dejala Sohn.

NaDlani.si; Foto: Pixbay