• C Novo mesto
  • 09:06
  • Sre, 22.03.2023

Tukaj boste najhitreje staknili koronavirus, pravijo strokovnjaki

Kljub poletnemu času število okuženih s coronavirusom vsak dan naraščajo, zato je ponovno pomembno, da se pred okužbo zaščitimo. Kar 50 do 60% okužb se namreč prenese preko osebe, ki nevede prenaša virus. In teh okužb bi bilo še bistveno več, če se ne bi držali zaščitnih ukrepov, kot so nošenje maske ali držanje varnostne razdalje. V spodnjem članku vam predstavljamo kraje, kjer se boste najlažje in najhitreje okužili s coronavirusom, zato bodite na teh mestih še posebej previdni ali pa se jim v celoti izognite.

  • Notranjost restavracij

V notranjem delu restavracij obstaja visoko tveganje za prenos okužbe in sicer predvsem zato, ker ljudje ne nosijo mask. Ko je število okuženih v državi visoko in ko brez zaščitne maske sedite v notranjosti restavracije, ste močno izpostavljeni prenosu okužbe. Restavracije in bari so ena izmed najbolj tipičnih mest za prenos okužbe, zato se jim je v času epidemije pametno izogniti. Dodatno nevarnost predstavlja uživanje alkohola v barih, ki poskrbi, da se ljudje rade volje stisnemo in družimo, kar je v času epidemije žal močno nepriporočljivo.

  • Telovadnice in fitnesi

V času velikega bremena virusa znotraj družbe se je telovadnicam zelo pametno izogniti, saj je tam ogromna možnost prenosa bolezni. Ne pozabite, da lahko telovadite tudi doma ali pa zunaj. Lahko greste na sprehod ali pa teč, lahko greste plavat ali pa na kolo; možnosti izven telovadnic je ogromno. Izkoristite lahko lepo vreme in se odpravite v hribe.

  • Trgovine

Tudi trgovine z živili predstavljajo veliko tveganje za prenos okužbe in sicer predvsem v času velike gneče. Če že greste v trgovino, se zaščitite z obrazno masko in vzdržujte varnostno razdaljo. Odpravite se tja ob ne-tipičnih urah, da se izognete največji gneči. Prinesite svojo vrečko in doma izdelke čimprej razpakirajte iz originalne embalaže ter le-to zavrzite. Seveda si morate po trgovini zmeraj temeljito umiti roke.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash