• C Novo mesto
  • 16:08
  • Čet, 30.06.2022

V novomeški bolnišnici postavili nov mejnik, to je uspelo Piki Krištof Mirt, dr.med.

Prednosti perkutanih operacij stopala, ki jih izvedemo pod nadzorom rentgenskega aparata s posebnimi instrumenti skozi minimalne (2-5mm) velike kožne reze, so številne.

NOVO MESTO – V preteklem tednu je ortopedinja SB Novo mesto Pika Krištof Mirt, dr.med., postavila nov mejnik na ortopediji v bolnišnici. “Kot prva pri nas je izvedla perkutano minimalno invazivno korekcijo hallux valgusa s Chevron in Akin perkutano osteotomijo. Hallux valgus oz. ukrivljen nožni palec je zelo pogosta težava tako žensk kot moških in ni le estetska motnja, saj pri obsežnejših deformacijah povzroča hude bolečine pri hoji in onemogoča nošenje normalne obutve,” javljajo iz SB Novo mesto.

Prednosti perkutanih operacij stopala, ki jih izvedemo pod nadzorom rentgenskega aparata s posebnimi instrumenti skozi minimalne (2-5mm) velike kožne reze, so številne: manjša pooperativna bolečina, hitrejše okrevanje, manj težav s celjenjem rane, boljša gibljivost prsta in navsezadnje manjše brazgotine. Perkutane operacije hallux valgusa niso primerne za vse paciente s hallux valgusom, o ustreznem tipu operacije pa se vedno odločamo skupaj s pacientom glede na pregled v ortopedski ambulanti in slikovno diagnostiko. Tudi na področju kirurgije stopala in gležnja sledimo novostim in se veselimo novih izzivov, še dodajo v bolnišnici.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: SB NM

dolenjske lekarne poletje