• C Novo mesto
  • 05:19
  • Tor, 18.05.2021

V Sloveniji v porastu nevarna bolezen! Ima številne znake, ob katerih bi lahko posumili tudi na covid-19

Epidemiologi opažajo večje število prijavljenih primerov mišje mrzlice. Od začetka januarja jih je bilo 47. Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager je zato pozvala k previdnosti ob opravilih, kjer bi lahko prišli v stik z mišjimi iztrebki, na primer pri čiščenju kleti in drvarnic.

Bolezen poteka z vročino, slabim počutjem, številnimi znaki, ob katerih bi lahko posumili tudi na covid-19. Zato svetuje, da se ob morebitnem pojavu simptomov zdravnika seznani, ali smo opravljali kakršno koli aktivnost, pri kateri bi se lahko okužili z virusom mišje mrzlice, da bo pozoren tudi na to. Nasvete za preprečevanje okužb z virusom mišje mrzlice sicer objavljajo tudi na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Nalezljiva bolezen

Hemoragična mrzlica z renalnim sindromom oziroma mišja mrzlica je akutna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo hantavirusi. Bolezen se z glodalca na človeka prenese preko vdihavanja virusov, ki se nahajajo v izločkih glodalcev, bolezen pa se ne prenaša s človeka na človeka.

NaDlani.si; Foto: Pixbay