• C Novo mesto
  • 17:07
  • Pet, 05.03.2021

V tej evropski državi 23 oseb umrlo po cepljenju! Razmišlja se o spremembi vrstnega reda cepljenja

»Zaradi tega nismo zaskrbljeni.«

Štiri dni pred koncem leta 2020 se je na Norveškem začelo cepljenje proti COVID-19 s cepivom Pfizer / BioNTech. Do zdaj je cepivo prejelo 33.000 Norvežanov, poročali so o 29-tih primerih neželenih učinkov. Od teh je bilo 13 smrtnih, devet resnih in sedem blažjih neželenih učinkov, je za norveški portal nrk.no povedal direktor norveške agencije za zdravila Steinar Madsen.

Tej agenciji so nato prijavili 23 smrtnih primerov, za katere obstaja sum, da so povezani s prejemom cepiva Pfizer, vendar je preiskava pokazala, da je bilo le 13 od njih dejansko povezano s samim cepivom. Gre za primere med starejšimi bolniki s krhkim zdravjem v domovih za ostarele. Vsi pokojniki so bili stari več kot 80 let, nekateri pa tudi starejši od 90 let.

Opozorilo

Zdi se, da imajo nekateri od teh bolnikov tako hude neželene učinke v obliki zvišane telesne temperature in šibkosti, kateri lahko vodijo do zelo resnih bolezni ali celo do smrti, je opozoril Madsen. Obenem je poudaril, da so taki primeri redki in da je bilo doslej na tisoče oseb krhkega zdravja cepljenih brez smrtnega izida. Za krhko zdravje se šteje bolnike z napredovalimi boleznimi srca, demenco, kronično obstruktivno pljučno boleznijo …

Skrbno pretehtati, koga naj se cepi

To nas ne skrbi. Jasno je, da ta cepiva predstavljajo zelo malo tveganja, z majhno izjemo bolnikov z hudimi obstoječimi zdravstvenimi težavami, je dejal Madsen. Norveška agencija za zdravila pa je norveške oblasti opozorila, naj skrbno preučijo vrstni red cepljenja.

Zdaj bi morali zdravniki skrbno pretehtati, koga cepiti. Tiste, ki so v visoki starosti z obstoječimi zdravstvenimi težavami, lahko cepijo po individualni presoji, je pojasnil Madsen. Norveška je doslej zabeležila 57.000 primerov COVID-19, več kot 500 ljudi pa je umrlo zaradi bolezni.

NaDlani.si; Foto: Unplash