• C Novo mesto
  • 18:45
  • Sob, 04.12.2021

Veste, kako dolgo nas Pfizer, AstraZeneca in Moderna ščitijo pred okužbo? Objavljena je bila velika študija

Študija švedskih znanstvenikov z Univerze v Umei o učinkovitosti cepiv skozi čas je bila objavljena v znanstvenem časopisu The Lancet. Študije stroka sicer še ni pregledala. Študija s pomenljivim naslovon Učinkovitost cepljenja proti covid-19 proti tveganju za simptomatsko okužbo, hospitalizacijo in smrt do 9 mesecev: švedska študija celotne populacije je analizirala, kako učinkovitost cepiva sčasoma zbledi. Študija je bila izvedena na kar 842.974 parih cepljenih in necepljenih (skupaj več kot 1,6 milijona ljudi), vključno s posamezniki, cepljenimi z dvema odmerkoma ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca), mRNA-1273 (Moderna) oz. BNT162b2 (Pfizer) in necepljenih posameznikov. Podatke so zbirali od 12. januarja do 4. oktobra 2021, so sporočili.

Kaj je bilo odkrito?

Učinkovitost zdravila Pfizer proti okužbi se je postopoma zmanjšala z 92 % med 15. in 30. dnevom po cepljenju na 47 % med 121. in 180. dnevi po cepljenju, od 211. dne naprej pa ni bilo mogoče ugotoviti učinkovitosti v primerjavi s necepljenimi. Učinkovitost je pri Moderni padala nekoliko počasneje in je bila ocenjena na 59 % od 181. dne po cepljenju naprej. Nasprotno pa je bila učinkovitost zdravila AstraZeneca na splošno nižja in je slabila hitreje, od 121. dne po cepljenju pa ni bilo mogoče zaznati nobene učinkovitosti proti okužbi v primerjavi z necepljenimi. Na splošno je bila učinkovitost vseh cepiv proti okužbi manjša in hitreje oslabljena pri moških, starejših in ljudeh s sočasno pridruženimi boleznimi.

Še vedno odlična zaščita pred hudimi posledicami bolezni

»Učinkovitost simptomatskega cepiva proti covidom-19 sčasoma upada v vseh podskupinah, vendar z različnimi stopnjami, odvisno od vrste cepiva in hitreje pri moških in starejših. Učinkovitost proti hudi bolezni ostaja visoka 9 mesecev, čeprav hitreje upada pri moških, starejših, šibkih in ljudeh s sočasnimi boleznimi. »To krepi utemeljitev, ki temelji na dokazih, da se priporoča uporaba tretjega odmerka,« so povedali raziskovalci.

Kaj pravijo druge študije?

Spomnimo, oktobra sta bili objavljeni dve ločeni znanstveni študiji, opravljeni v Izraelu in Katarju, ki sta pokazali, da imunost, ki jo ustvari cepivo Pfizer, močno pade nekaj mesecev po prejetju drugega odmerka cepiva. Rezultati študije, objavljeni v New England Journal of Medicine, ugotavljajo, da se morajo ljudje, ki so cepljeni, še naprej držati vseh ukrepov in poudarjajo pomen tretjega odmerka cepiva. Raziskava v Izraelu, ki so jo opravili na 4800 cepljenih zdravstvenih delavcih v zdravstvenem centru Sheba, je pokazala, da se moč imunosti med cepljenimi zmanjša že po dveh mesecih, predvsem pri moških, starejših od 65 let in osebah z imunosupresijo.

»Raven protiteles pri drugih cepivih, kot so tista proti ošpicam, mumpsu ali rdečkam, se običajno znižajo s 5 na 10 % na leto po cepljenju osebe, medtem ko je v Pfizerju ta padec veliko hitrejši in pomembnejši, nekaj mesecev po prejemu drugega cepiva,«, je v študiji zapisal dr. Gili Regev-Yochay in njegovi sodelavci ter navedel, da je padec protiteles veliko manjši pri cepljenih ljudeh, ki so že prej zboleli za covidom.

Cepljeni ohranijo zaščito pred hudo obliko in hospitalizacijo

Do podobnih zaključkov so prišli v Katarju, kjer so v tej državi opravili testiranje na cepljenih ljudeh. Rezultati raziskave kažejo, da bo večina cepljenih sčasoma izgubila pridobljeno imunost in jih bo treba cepiti s tretjim odmerkom. V Izraelu se ljudje, ki so prejeli tretji odmerek, že štejejo za popolnoma cepljene, ta praksa pa je že uveljavljena v ZDA, kjer je tretji odmerek cepiva prejelo 6 milijonov ljudi.

Raziskave v Južni Karolini so potrdile, da zaščita močno upada

Raziskave v južni Kaliforniji so potrdile, da zaščita pred koronavirusom močno pade, ko je minilo več mesecev od cepljenja s Pfizerjem/BioNTech. Nova študija, ena največjih in najdaljših, o učinkovitosti cepiva pri Američanih je pokazala, da je bila zaščita pred okužbo v prvem mesecu po cepljenju s Pfizerjem/BioNTechom 88-odstotna, pet mesecev pozneje pa le 47-odstotna. Čeprav je delta varianta postala prevladujoča, je učinkovitost cepiva pri preprečevanju hospitalizacije šest mesecev po cepljenju še vedno skoraj 90-odstotna. To velja za vse starostne skupine.

Druga prejšnja študija potrjuje isto

Druga nedavna študija, ki so jo izvedli znanstveniki z univerze Emory in Stanforda, je pokazala, da šest mesecev po cepljenju s Comirnatyjem, kot se imenuje Pfizer/BioNTech, približno 56 odstotkov mladih in srednjih let odraslih nima več nevtralizirajočih protiteles proti SARS-CoV- 2 virus, ki ga je mogoče zaznati. Zmanjšana imunost še posebej velja za različice koronavirusa, kot sta delta ali beta. Študija, objavljena v Lancetu, je vključevala zelo veliko število prebivalcev Kalifornije, ki jih še vedno spremljajo. Tako bi lahko ta študija organom dala vpogled v to, kdo potrebuje obnovitveni odmerek in kdaj.

Avtorica študije je dejala, da njena ekipa v sodelovanju s Pfizerjem še naprej tedensko analizira podatke. Ekipa je pripravljena opozoriti uradnike za javno zdravje, če se bo število hospitalizacij pri katerem koli delu prebivalstva povečalo, je dodala.

N. D.; Foto: Shutterstock