• C Novo mesto
 • 01:53
 • Pet, 02.06.2023

Tihi morilec: visok krvni tlak

Visok krvni tlak ali hipertenzija je nadvse potuhnjen, saj ta bolezen ponavadi dolgo časa ne povzroča zdravstvenih težav. A čeprav poteka nemo, jo je obvezno potrebno zdraviti. V nasprotnem primeru obstaja precejšna verjetnost, da pride do resnih zdravstvenih zapletov, med katerimi naj omenimo možgansko kap, odpoved ledvic, srčnomišični infarkt in podobno.

Kaj pravzaprav je visok krvni tlak?

Visok krvni tlak

Krvni tlak je tlak, s katerim kri pritiska na steno žile, po kateri se pretaka.  Tako poznamo sistolični tlak, ki se meri takrat, ko srce iztisne kri v žile, ter diastolični tlak, ke se meri takrat, ko mišica srca počiva. Krvni tlak se meri v milimetrih živega srebra, optimalen znaša 120/80 mm Hg.  

Kadar smo podvrženi večjim telesnim naporom ali pa smo v stresu, je povsem normalno, da se nam poviša krvni tlak. Če pa je ta tlak povišan tudi takrat, ko za to ni nobenega razloga, pa gre za visok krvni tlak. Za zvišan krvni tlak gre takrat, ko je le-ta višji od 140/90 mm Hg. Lahko je povišan le sistolični tlak, lahko le diastolični tlak, lahko sta povišana oba.

Za Slovenijo lahko mirno napišemo, da ima povišan krvni tlak vsak drugi prebivalec, se pravi približno 50 % odraslih.

Visok krvni tlak: kaj ga povzroča?

Na visok krvni tlak lahko vplivajo številnin dejavniki, med drugim:

 • dednost
 • starost (po 45 letu se tlak zviša)
 • spol (bolj ogroženi so moški)
 • prevelika telesna teža
 • čezmerno uživanje alkoholnih pijač
 • preveč soljena hrana
 • premajhna telesna aktivnost
 • pogosto izpostavljanje stresu

Poleg tega je visok krvni tlak lahko tudi posledica bolezni določenih organov, tu naj na primer omenimo obolenja žlez z notranjim izgorevanjem, ledvična obolenja, zožitve ledvičnih arterij in podobno. Previsok tlak lahko povzročajo tudi nekatera zdravila.

Kot zanimivost naj povemo, da le pri 10 % bolnikov odkrijemo pravi vzrok za zvišanje krvnega tlaka, pri ostalih pa vzroka sploh ne poznamo.

Zakaj visok krvni tlak škoduje?

Visok krvni tlak

Visok krvni tlak pospešuje proces ateroskleroze, to pa pomeni, da se žile ožajo in mašijo. Kadar so žile dolgo izpostavljene previsokemu tlaku, se na njih poznajo posledice. Tako se njihove stene spremenijo – zadebeli se srednja mišična plast v steni, notranja plast pa postane trda. Takšne žile kaj rade počijo, ali pa jih prizadane krvni strdek, ki žilo zamaši.

Do zamašitve lahko pride v srčnih žilah, posledica tega je srčna kap, v možganskih žilah, posledica je možganska kap ali pa v žilah udov, posledica je lahko gangrena.

Visok krvni tlak in njegove posledice

Omenili smo že, da je lahko visok krvni tlak zelo dolgo brez vsakih posledic. Bolniki lahko občutijo le občasne glavobole, v ušesih jim šumi, doživljajo vrtoglavico ali pa jim krvavi iz nosa. A posledice se pokažejo slej ko prej: poveča se nevarnost za srčno ali možgansko kap, pride lahko do odpovedi ledvic, prizadet je lahko tudi vid.

Posledice bodo bolj izrazite pri tistih, ki jih pesti še kaj drugega kot zvišan krvni tlak, na primer zvišana raven maščob in glukoze v krvi ali debelost in podobno.

Kaj lahko sami storite za nižji krvni tlak?

Osnova za to, da boste preprečili visok krvni tlak, je ohranjanje zdravega življenjskega sloga. Kaj morate torej narediti?

 • Prenehajte s kajenjem, saj ta razvada zvišuje krvni tlak in pospešuje aterosklerozo.
 • Omejite uživanje alkohola.
 • Če ste predebeli, shujšajte. Že izguba petih kilogramov bo znižala previsok krvni tlak.

  Visok krvni tlak

 • Pazite na to, koliko solite jedi na svojem krožniku.
 • Jejte veliko zelenjave in sadja, saj vsebujejo minerale, ki znižujejo visok krvni tlak.
 • Jejte dovolj prehranskih vlaknin.
 • Bodite telesno aktivni.

Še nekaj nasvetov:

 1. Pri kuhanju posezite po veliko česna ter čebule.
 2. Privoščite si kajenski poper, ki preprečuje zoženje arterij.
 3. Uživanje magnezija bo sprostilo žile.
 4. Zaužijte tudi dovolj kalija, saj bo tako v celicah manj škodljivega natrija.
 5. Pijte dovolj vode; dehidracija povzroča visok krvni tlak.
 6. Poskrbite, da bo vaše telo imelo dovolj koencima Q10.
 7. Poskušajte živeti brez stresa ali pa se ukvarjajte z jogo.

Kaj bo storil zdravnik?

Če bo tudi po več mesecih opazovanja in upoštevanja navodil za zdrav življenjski slog krvni tlak ostal visok, potem bo zdravnik predpisal ustrezna zdravila. V primeru, da je pacient izpostavljen tveganju za razvoj bolezni srca in žilja, bo zdravilo predpisal že veliko prej.

Zdravil za zdravljenje visokega krvnega tlaka je več vrst. Tako na primer poznamo diuretike, zaviralce receptorjev alfa, zaviralce receptorjev beta, antigoniste kalcijevih kanalov, antagoniste angiotenzina II in tako naprej. Zdravnik se bo odločil za tisto zdravilo, ki je po njegovem mnenju najbolj ustrezno. Zdravila mora pacient redno jemati, saj bo le tako vzdrževal normalne vrednosti krvnega tlaka.

Bolniki morajo svoj krvni tlak spremljati tudi doma

To je zelo pomemben del v procesu zdravljenja visokega krvnega tlaka. Takšne meritve ponujajo številne prednosti: z njihovo pomočjo lahko že zgodaj opazimo, da imamo visok krvni tlak, spremljamo učinkovitost zdravljenja, zmanjša se tudi število obiskov pri zdravniku. Za pravilne meritve morate doma imeti ustrezen merilnik krvnega tlaka. Aparat mora biti preverjen, z njim morate znati tudi ustrezno ravnati. Krvni tlak morate meriti vedno na isti nadlakti, zmerite pa ga zjutraj in vedno ob istem času.

Pripravila: Monika M.

 

 

 

Tihi morilec: visok krvni tlak
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.