• C Novo mesto
  • 06:41
  • Sob, 23.09.2023

Vitamini, ki jih ne moremo zaužiti s hrano: morda sploh ne opazite, da vam jih primanjkuje

Četudi si prizadevate za zdravo in uravnoteženo prehrano, obstajajo hranila in vitamini, ki jih zelo težko vnesete v svoje telo po naravni poti. Težava je namreč v tem, da se ne nahajajo v živilih oziroma se nahajajo le v redkih živilih, pa še to v izredno majhnih količinah. Če bi torej želeli določene vrste vitaminov črpati le iz hrane, bi morali pojesti ogromno količine določenih živil, kar pa seveda ne gre. Kateri so ti redki vitamini in kako jih sicer vnesti v telo?

Vitamin D

Vitamin D je ključnega pomena za energijo, normalen razvoj kosti in imunski sistem, ampak se v živilih nahaja v zelo majhnih količinah. Praktično nemogoče je zadostne količine vitamina D črpati le iz hrane. Najboljši vir vitamina D je izpostavljanje gole kože sončnim žarkom, vendar je pomembno, da ste ob tem previdni, saj je lahko pretirano izpostavljanje sončnim žarkom zelo škodljivo. Naužijte se vsaj 20 minut sonca na dan, vendar nujno uporabljajte zaščitno kremo (v vseh letnih časih), poleti pa se izogibajte opoldanskemu soncu in nikar ne pretiravajte.

Omega-3 mačobne kisline

Omega-3 maščobne kisline lahko pomagajo zmanjšati vnetja v telesu in skrbijo za dobro zdravje srca ter ožilja. V majhnih količinah jih najdemo v hrani, predvsem v ribah. Četudi bi vsakodnevno uživali mastne ribe, pa še vedno ne bi v telo vnesli zadostne količine omega-3 maščob, pravijo strokovnjaki. Zato se marsikdo odloči za uživanje omega-3 maščobnih kislin kot prehranskega dopolnila, ki je na voljo v različnih lekarnah. Seveda pa je pomembno, da v svoj jedilnik vključite čim več živil, ki te dragocene kisline vsebujejo; to so tudi oreščki, chia semena, avokado, jajca, predvsem pa ribe.

Magnezij

Ko govorimo o mineralih, moramo zagotovo izpostaviti magnezij. Vpliv ima na več kot 300 procesov v našem telesu, med drugim zmanjšuje anksioznost, uravnava srčni utrip in sladkor v krvi. Najdemo ga v nekaterih žitaricah, oreščkih in semenih, ljudje, ki v svojo prehrano ne vključuje teh vrst živil, pa se lahko hitro spopadajo s pomanjkanjem magnezija.

Vitamin B12

Tudi vitamin B12 je v hrani prisoten v izjemno majhnih količinah, še posebej pa je značilno, da se s pomanjkanjem tega vitamina spopadajo vegetarijanci in vegani oziroma ljudje, ki ne uživajo veliko izdelkov živalskega izvora. Vitamina B12 namreč ni mogoče najti v živilih rastlinskega izvora. Vsebujejo ga ribe, rdeče meso, sir, mleko …

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels