• C Novo mesto
  • 12:59
  • Sob, 27.11.2021

Vsaka peta ženska več dni nosi iste spodnje hlačke – posledice so nevarne in neprijetne

Raziskava, ki je vključevala več kot 1000 žensk, ki jo je izvedla The Derm Review – platforma za nego kože – je pokazala, da je 21 odstotkov vprašanih nosilo iste spodnje hlačke več dni zaporedoma. Presenetljivo je, da vsaka deseta ženska tri ali več dni nosi iste spodnje hlačke. To pomeni, da je umazana navada veliko pogostejša, kot si večina misli. Nekateri razlogi za to slabo navado so bili pomanjkanje časa zjutraj, utrujenost zvečer, prihranek vode in zmanjšanje količine umazanega perila. Več kot polovica vprašanih (55 odstotkov) nosi iste hlačke, v katerih so preživeli dan in v postelji. To večinoma počnejo ženske, starejše od 55 let. Skoraj četrtina (24 odstotkov) žensk je rekla, da po vadbi ne spreminjajo spodnjega perila. In to so večinoma ženske, mlajše od 25 let.

Foto: Pixbay

Modrčki se običajno operejo po dveh do treh nošenjih, vendar so raziskave pokazale, da vsaka tretja (33 odstotkov) ženska nosi modrc dlje, kot je priporočeno, pri čemer je ta številka najvišja pri ženskah, starih med 35 in 44 let (38 odstotkov). Čeprav ne obstajajo pravila glede higienskih navad, so strokovnjaki enotni, da morate spodnje perilo menjati vsak dan in ga sleči ponoči.

V odzivu na raziskave je Elle Macleman, biokemičarka za nego kože, dejala, da ‘razume privlačnost zmanjšanja količine perila, če isto perilo nosimo več kot en dan’. »Toda zdravstvena tveganja zaradi okužb, draženja, izcedkov in različnih kožnih izpuščajev bi morala ženske dvakrat premisliti, preden več dni nosijo isto spodnje perilo – svetuje. Ljudje, ki nosijo spodnje perilo v postelji, potencialno povečajo tveganje za vaginitis in bakterijsko vaginozo,« opozarja Maclemanova in doda, da tisti, ki kmalu po vadbi niso zamenjali in oprali spodnjega perila, so lahko opazili znatno povečanje neprijetnih telesnih vonjav in možnost izbruha ali motnje vaginalnega mikrobioma.

Foto: Shutterstock

Možne težave na intimnem področju

Gljivična okužba, ki jo povzroči prekomerna rast glive Candida albicans, je ena najpogostejših posledic slabe higiene. Ta gliva naravno živi v črevesju in v majhnem številu v nožnici. Približno 75% žensk bo imelo Candido v življenju, včasih pa tudi boleč izpuščaj okoli vagine, ki ga povzroča glivična okužba.

Higiena

Dr. Nicola Cosgrave, strokovnjakinja za nego kože pri Natura Emporium, je dejala, da ‘imamo v genitalijah naravno prisotne bakterije, ki bodo z veseljem ostale na normalni ravni, dokler bomo uporabljali ustrezna higienska sredstva in ustrezno spodnje perilo, in se umivamo vsak dan, zlasti po potenju’.

»Očitno je, da se bakterije prenašajo čez dan. Če spodnjega perila ne menjate vsak dan, se vam bodo začele kopičiti bakterije, kot so Escherichia coli, stafilokoki, streptokoki in mnoge druge, ki so povsem normalne in uporabne, ko ostanejo na normalni ravni,« pojasnjuje. »Ko pa uspejo v toplem in vlažnem okolju, se bodo začeli množiti izpod nadzora,« je še dodala za britanski The Sun.

N. D.; Foto: Shutterstock