• C Novo mesto
 • 13:13
 • Sre, 18.05.2022

Vse o migreni in migreni z avro

Migreno poleg močnega glavobola spremlja še nekaj drugih simptomov, najpogosteje pa prizadene žensko populacijo. Čeprav velja dejstvo, da se pojavijo po starosti nad štirideset let, temu velikokrat ni tako. Približno se pojavijo pri vsakemu desetemu moškemu in tretji ženski, taka razlika v odstotkih pa naj bi bila pripisana hormonskim vplivom. Kljub temu si znanost glede nastanka migrene ni enotna in bo verjetno še nekaj časa trajalo, da pride temu do dna. Že dolgo so poznani simptomi in k sreči tudi triki, s katerimi se lahko migrene znebimo.

Na kratko o migreni

Najbolj značilen simptom migrene je močan glavobol, ki pogosto ni osamljen, vsekakor pa je prepoznavni znak migrene. Poleg glavobola se v migreni pojavljajo tudi slabost, fotofobija (preobčutljivost na svetlobo), fonofobija (preobčutljivost na zvok) in avra. Slednja bo v nadaljevanju dobila tudi svoj odsek, saj gre za posebno različico migrene z avro.

Glavobol pri migreni se najpogosteje pojavi na eni izmed straneh glave ali na njenem sprednjem delu. Med celotnim potekom napada se področje glavobola lahko spreminja, občuti pa se kot zmerna do močna razbijajoča bolečina. Bolj kot se premikamo, več je možnosti za večje bolečine. Potek in trajanje migrene se razlikuje pri vsakem posamezniku, ki ga doleti. Nekateri napade migrene prejmejo tudi večkrat tedensko, drugi le občasno na več mesecev ali celo let. Kot smo omenili je najbolj pogosta pri ženskah, saj naj bi bile zaradi večjih hormonskih vplivov bolj nagnjene k napadom migrene. Številne raziskave so mnenja, da so napadi migrene pogostejši v času menstruacije, prvič naj bi se pojavila v obdobju mlade odraslosti. Vse je odvisno od vsakega posameznika.

Migrena najpogosteje doleti žensko populacijo

Migrena najpogosteje doleti žensko populacijo

Kaj je migrena z avro?

Nekatere migrene minevajo brez avre, druge žal z njo. Avra je znak za občutene simptome še pred začetkom same migrene. Četrtina ljudi, ki doživlja napade migrene, istočasno občuti tudi simptome avre. Kateri so simptomi migrene z avro?

 • Govorne težave, ki se pojavijo z nepravilno rabo besed
 • Koordinacijske težave gibov
 • Dezorientiranost in težave z ravnotežjem
 • Ščemenje v vratu, ramenih in udih
 • Okorelost v vratu, ramenih in udih
 • Težave z vidom, kot so slepe pike, utripajoče luči in cikcakasti vzorci
 • Izguba zavesti, ki je zelo redek simptom

Simptomi migrene z avro oziroma avre same se pričnejo do eno uro pred začetkom glavobola. Ponovno je veliko odvisno od vsakega posameznika, saj nekateri avro oziroma njene simptome občutijo le pri blagem glavobolu. Spet drugi tudi pri močnejšem.

Simptomi migrene

Zgoraj smo opisali simptome avre oziroma migrene z avro, zdaj pa bomo nekaj besed namenili še simptomom migrene brez avre. Najbolj pogosti migrenski simptomi so:

 • Fotofobija (preobčutljivost na svetlobo)
 • Fonofobija (preobčutljivost na zvok)
 • Osmofobija (preobčutljivost na vonj)
 • Slabost, ki se lahko pokaže le kot neprijetno počutje, včasih tudi kot bruhanje
 • Potenje
 • Slaba koncentracija
 • Bolečine v trebuhu in driska
 • Menjavanje občutka vročina in mraza

Medtem, ko so preobčutljivosti in slabost dokaj pogosti simptomi migrene brez avre, so zadnji štirje simptomi veliko bolj redek pojav. Včasih jih lahko občutimo hkrati, a se pogosteje zgodi, da se ne pojavijo istočasno. Celotna migrena traja vse od nekaj ur pa do nekaj dni, saj nekako velja da traja do 72 ur. Ko je migrenskega napada konec lahko oseba občuti močno utrujenost, ki včasih traja več dni po samem napadu.

Že več desetletij so v uporabi domači triki proti migreni

Že več desetletij so v uporabi domači triki proti migreni

Zakaj nastane migrena?

Mnoge raziskave in študijo so mnenja, da je glavni vzrok za nastanek migrene sprememba hormonske ravni v možganih. Pri migreni se najbolj zniža raven serotonina, ki skrbi za nemoteno prenašanje sporočil. Pomanjkanje omenjenega nevrotransmitorja povzročijo krčenje in ožanje žil, kar lahko sproži simptome migrene z avro. Takoj zatem pa se žile razširijo, kar povzroči glavobol. Kot smo že omenili, so razlogi za nastanek migrene neznani, bolj pogosta so le ugibanja. Skoraj vsi znanstveniki pa so si enotni, da je glavna povezava migrene prav hormonsko stanje. Povezanost menstruacije z migreno pri velikem številu ženske populacije nakazuje na to, a trdnega odgovora ni. Vseeno pa obstaja veliko sprožilcev oziroma sprožilnih dejavnikov, ki povzročijo nastanek migrene. Delimo jih na telesne, okoljske, prehranske, čustvene in medicinske dejavnike.

Telesni dejavniki, ki lahko povzročijo nastanek migrene so utrujenost, slab spanec, izmensko delo, slaba drža, potovanja, menopavza in napetost v vratu. K okoljskim dejavnikom spadajo močna svetloba, močni vonji, močni zvoki, kajenje, utripajoča svetloba, zatohlost in hitro spreminjanje klime. Prehranski dejavniki so alkohol, dehidracija, veliko kofeina, neredna prehrana in njeno pomanjkanje. Medicinski dejavniki za migreno so lahko nekatera zdravila (kontracepcijska, hormonska in uspavalna). Kot čustveni dejavniki pa so najpogosteje omenjeni depresija, šok, tesnoba, stres in napetost.

Je vredno obiskati zdravnika zaradi migrene?

Pogosto se zdravljenja migrene lotimo sami, kar v veliki večini primerov seveda pomaga. Če večkrat trpite zaradi glavobolov je vsekakor pametno obiskati zdravnika, da postavi diagnozo, ki je lahko migrena ali karkoli drugega.  Če se že več let soočate z migrenami in vam klasično zdravljenje, ki ga uporabljate, ne pomaga, se lahko odločite za obisk zdravnika. Zdravniki svetujejo, da se pri njih zglasite če prvi napad migrene doživite po 50. letu starosti, so se simptomi spremenili, so napadi vse bolj pogosti in če je migrena oziroma glavobol vedno na isti strani telesa.

Zdravnik bo ob obisku pregledal vaše telesno in nevrološko stanje. Pregled vida, koordinacije, občutkov in refleksov. Postavil bo tudi vzorec migrene in njenih simptomov, kar je tudi razlog, da diagnosticiranje le te lahko traja tudi več tednov ali mesecev. Iz vaše strani je lahko zelo pametno, da vodite dnevnik o migrenah, kamor vpisujete različne stvari. Kdaj je migrena nastopila, koliko časa je trajala, kateri simptomi so jo spremljali, kaj ste počeli in kaj ste uživali. Vse to lahko zdravniku pomaga pri določevanju vašega stanja.

Dehidracija je lahko eden izmed razlogov za nastanek migrene

Dehidracija je lahko eden izmed razlogov za nastanek migrene

Kako se znebiti migrene?

Edinstvenega zdravila za migreno ni. Kar se tiče medicinskega zdravljenja, so tu na voljo zdravila. Protibolečinska, proti slabosti, protivnetna in razna kombinirana zdravila lahko zaustavijo simptome migrene in migrene z avro. O vseh se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, še posebej, če že jemljete neka druga zdravila. Kljub medicinskim zdravljenjem je v obtoku tudi veliko nasvetov, s katerimi si pomagajo tiste osebe, ki imajo redne napade migrene. Vseeno je pomembno vedeti, da ni nujno, da bodo vsi spodnji triki pomagali tudi vam, zato jih lahko poskusite več ali pa se že pred tem zglasite pri osebnemu zdravniku.

 • Pijte veliko količino vode, kar preprečuje dehidracijo in glavobol
 • Ruta okoli glave veliko ljudem pomaga pri zmanjšanju bolečine
 • Ribje olje oži krvne žile v predelu senc, kar zmanjšuje vnetje in bolečino
 • Olje iz poprove mete vtrite v boleč predel glave
 • Počivajte
 • Obkladki, tako vroči kot hladni
 • Magnezij, Vitamin B in koencim Q10

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

cvetličarna