• C Novo mesto
  • 11:03
  • Pon, 24.01.2022

Za lep nasmešek: to so živila, ki naravno belijo zobe

Z leti se naši zobje počasi barvajo, pa če to hočemo ali nočemo. V kolikšni meri se vam bodo obarvali zobje, je lahko odvisno od genetike, predvsem pa od številnih zunanjih dejavnikov. Na primer nekatera živila in napitki z leti močno vplivajo na to, da se zobje obarvajo, prav tako je obarvanost do neke mere odvisna od ustne higiene. Marsikdo se zato slej ko prej odloči za beljenje zob pri zobozdravniku. Dejstvo pa je, da lahko zobe pobelite tudi na naraven način in povsem enostavno; potrebujete le nekaj potrpežljivosti in spodnja živila. Vključite jih v svoj jedilnik, redno jih uživate in opazili boste razliko.

Jagode

Imate radi jagode? Potem je to odlična novica za vas, saj imajo jagode zelo pozitiven vpliv na vaše zobe. Vsebujejo namreč poseben antioksidant, ki ščiti ustno votlino pred bakterijami in vnetji ter kislino, ki čisti in beli zobe.

Ananas

Ananas, ki je bogat vir encima bromelaina, prav tako deluje protivnetno na ustno votlino in čisti zobe. Če se vam zdi, da imate obarvane zobe, si privoščite čim več ananasa.

Sir

Zanimivo je, da tudi sir spodbuja nastanek sline in tako pripomore k odstranjevanju obarvanosti zob. Še več, vaše zobe po zaslugah mlečne kisline varuje celo pred kariesom in zobno gnilobo.

Jabolka

Jabolka so zelo znana po tem, da čistijo zobe. Če kdaj nimate pri roki zobne ščetke ali pa se vam zdi, da imate slab okus v ustih, zaužijte eno jabolko. Že samo žvečenje jabolčnih olupkov vam bo pomagalo očistiti zobe. Jabolka so bogat vir jabolčne kisline, ki spodbuja nastajanje sline, posledično pa odstranjuje madeže ali obarvanost na zobeh. Ste vedeli, da jabolčno kislino vsebujejo tudi nekatere zobne paste?

Surova zelenjava

Če boste uživali surovo hrustljavo zelenjavo, boste zlahka očistili zobe, prav tako boste zmanjšali obarvanost zob. Še posebej je po svojih očiščevalnih lastnostih znan brokoli, ki je poln vlaknin.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels