• C Novo mesto
  • 19:34
  • Sob, 10.04.2021

Zaradi raka je v menopavzo vstopila pri 15 letih in morala za eno leto zapustiti šolo, a ga je premagala!

Ellis Waters iz Anglije je razvila redko obliko raka in zdravniki so ji dali le 20-odstotno možnost preživetja. Kljub temu je bolezen premagala in se danes izobražuje za zdravnika.

Danes 19-letna Ellis Waters iz Ketteringa v Northamptonshireju septembra 2017 vstopila v menopavzo po 18 mesecih kemoterapije in radioterapije zaradi redke oblike raka, imenovane alveolarni rabdomiosarkom, ki napada vezivno tkivo telesa. Ko je najstnica začela čutiti vročino, težave s spanjem, utrujenost, slabo voljo in srbečo kožo, je šokirana ugotovila, da gre za simptome prezgodnje menopavze. Sedaj poskuša pogledati na pozitivno stran in na zgodnje znake stanja opozarja svojo mamo, 46-letno Samantho Waters-Long, ki je še ni imela.

»Ko sem končala zdravljenje raka in naredila lastno raziskavo, sem spoznal, da je možnost da pridem v menopavzo. Ko se menstruacija po zdravljenju ni vrnila, sem to sprejela, a ker sem bila tako mlada, sem mislila, da to samo pomeni, da menstruacije ne bom takoj dobila. Zdaj se zavedam, da sem popolnoma neplodna in ne bom mogla imeti svojih otrok, vendar poskušam ostati čim bolj pozitivna. Vsekakor razmišljam o posvojitvi v prihodnosti. Imela sem 20-odstotno možnost preživeti raka in to mi je uspelo, zato poskušam biti hvaležen za to, kar imam. Uporabljam estrogenske obliže in nadomestno hormonsko terapijo, vendar sem si moral vzeti eno leto počitka, da sem lahko simptome nadzoroval, ker sem se sprva mučila. Moja mama ni šla skozi menopavzo, vendar sem jo ozavestila in se bo lahko obrnila po nasvet, kar je zelo kul,« je povedala Ellis.

Did you know that some young people are facing cancer alone? 😥⁣

Young people are having to attend cancer treatment and…

Objavil/a TeamEllie Blog dne Četrtek, 11. februar 2021

Njena mati se je spomnila trenutka, ko je izvedela za diagnozo. »Spomnim se, da so me zdravniki povlekli v sobo in mi povedali, da ima moja hči raka četrte faze. Takoj sem domnevala, da bo umrla, ker je bila to zadnja faza. Nato so mi rekli, da bo najverjetneje do konca zdravljenja neplodna, vendar menopavza ni bila nikoli omenjena. Vedela sem za nekatere simptome, vendar ne za vse. Nisem se zavedal, do kakšnih skrajnosti lahko pride. Rekla mi je, v redu je mama, zdaj sem strokovnjak, tako da ko prideš skozi, lahko prideš k meni. Glavni nasvet, ki mi ga je dala Ellie, je, da je zelo pomembno dobiti drugo mnenje in iti na boljše zdravljenje, če še vedno trpite. Bila sem šokirana nad resnostjo nekaterih simptomov. Ženskam v mojih letih je pomagala preživeti menopavzo in ima le 19 let! Neverjetno je, da ozavešča in s svojimi izkušnjami pomaga ljudem, saj to resnično spremeni. Nenavadno je tudi, da mi bo lahko pomagala, ko bo to potrebno,« je rekla Samantha.

I had the opportunity to share my story with ‘That’s Life’ magazine! 😁
“If you have noticed a lump, even if it’s in a…

Objavil/a TeamEllie Blog dne Ponedeljek, 15. junij 2020

Ko so Ellie diagnosticirali rak, je bila stara le 14 let in so jo takoj poslali na zdravljenje. »Imela sem zelo redko obliko raka, vsako leto jo zboli le 60 otrok v Združenem kraljestvu in zelo redko se pojavi pri najstnikih. Decembra 2014 sem opazil neke vrste cmok, a do zdravnikov sem šel šele avgusta in zaradi bolečin v nogah sem šel k zdravnikom. Postopek diagnosticiranja stanja je bil precej počasen, a ko sem prvič odkrila, da gre za raka, me je bilo strah, ker sem vedel, kaj je rak in kaj pomeni zdravljenje. Celotna izkušnja me je psihično in fizično izčrpala in močno vplivala na mojo družino. Marca 2017 sem premagala raka in se od takrat poskušam spoprijeti z menopavzo,« se je spominjala Ellie. Neželeni učinki menopavze so vplivali na njeno vsakdanje življenje, zato se je Ellie celo morala boriti, da bi spremenila zdravila, ki so ji jih dajali.

Objavil/a TeamEllie Blog dne Četrtek, 02. julij 2020

Ellie je šolanje končala marca 2020 in prejela ocene, potrebne za vpis na medicinsko fakulteto na univerzi Keele. Kljub temu se je odločila za enoletni odmor, da se osredotoči na svoje zdravje in delo v domu za ostarele, da pridobi izkušnje iz prve roke s pacienti.  O menopavzi je še vedno veliko neznanega in Ellie želi spodbuditi več razumevanja in znanja za mlada dekleta, kot je ona. Mislim, da jo bo prizadelo, ko bo starejša in se zaveda, da ne more imeti svojih otrok, vendar je veliko otrok, ki potrebujejo dom in gleda samo na pozitivno plat stvari. S tem se ukvarja s humorjem, vendar mislim, da bo to del žalosti, ko bo nekoga spoznala in ugotovila, da ne more imeti svojih otrok. Izjemno dobro pomaga ljudem, kot je ona, in vesela sem, da mi bo lahko svetovala tudi v prihodnje,« je za Daily Mail zaključila mama Samantha.

NaDlani.si; Foto: facebook