• C Novo mesto
  • 21:18
  • Čet, 11.08.2022

Zaradi teh običajnih navad, ki jih imate tudi vi, se redite

podčetrtek

Včasih se zdi, da življenje živimo enostavno prehitro. Namesto, da bi si privoščili kvaliteten čas zase in se osredotočili na to, da živimo zdravo, pogosto podležemo slabim navadam, ki ne vplivajo le negativno na naše splošno počutje, ampak tudi na telo. Se sprašujete, od kod odvečni kilogrami? Pazite pri prehrani, pa se vam zdi, da učinkov preprosto ni? Morda je razlog za nepričakovano pridobivanje na teži ravno nekaj od spodaj naštetega. Gre za povsem običajne rutine in navade – pravzaprav način življenja, ki ga dandanes živi skoraj vsak.

Stres

Boste rekli, da niste v stresu? Potem verjetno lažete ali pa si zatiskate oči. Ob današnjem hitrem življenjskem tempu je skoraj nemogoče, da ne bi bili v stresu. Stres pa avtomatsko povzroča tudi to, da bolj pogosto posežete po nezdravih prigrizkih, ki jih pojeste v naglici, namesto da bi si za obrok vzeli čas in si privoščili nekaj hranilnega.

Pomanjkanje spanja

Pomanjkanje spanja in stres hodita z roko v roki, zelo blizu jima pa je tudi pridoivanje odvečnih kilogramov. Če spite manj kot 6 ur na dan, je to lahko močan dejavnik, ki pelje k temu, da se redite. Zaradi pomanjkanja spanja namreč čez dan nimate dovolj energije, zato nenehno čutite potrebo po tem, da bi nekaj jedli. Pa ne samo to, celotno telo spravljate v stres.

Nezadostna hidracija

Primerna hidracija telesa je ključnega pomena za zdravje. Velikokrat pa preprosto pozabimo, da bi morali piti ali pa si namesto navadne vode raje privoščimo kavo, sladke pijače in podobno. Potrudite se, da spijete čim več navadne vode. Za žejo vedno pijte samo vodo in hitro boste opazili razliko. Pitje velike količine vode pomaga celo pri izgubi odvečnih kilogramov.

Premalo beljakovin

Nujno je, da je vaša prehrana raznovrstna in da zaužijete dovolj vseh potrebnih hranil. Ena izmed raziskav je pokazala, da se ljudje, ki uživajo premalo beljakovin, hitreje redijo. Poskrbite torej, da v svoje telo vnesete dovolj beljakovin, vendar bodite pozorni, da ne pretiravate.

Slaba prebava

Pogost razlog za pridobivanje neželenih kilogramov je tudi slaba prebava. Nekateri so k temu nagnjeni bolj kot drugi, vendar je dejstvo, da je največ odvisno od vaše prehrane. Zaprtost in počasna presnova sta recept za to, da se zredite. Poskrbite, da uživate veliko vlaknin in probiotikov, izogibajte se živilom, ki zapirajo.

Preveč soli

Ste tudi vi veliki navdušenci nad soljo? Takoj prenehajte. Prvič, preveč slana hrana že sama po sebi ni zdrava. Posledic morda ne čutite zdaj, jih boste pa na dolgi rok. Drugič, zelo velika možnost obstaja, da je prav sol glavni krivec za to, da pridobivate na teži oziroma da se ne morete znebiti odvečnih kilogramov.

NaDlani.si; Foto: Unsplash