• C Novo mesto
  • 20:01
  • Pon, 15.04.2024

Zato pred spanjem ne bi smeli piti vode

Pomembno je, da skrbite za primerno hidriranost telesa. Redno pitje vode čez dan je tako ena najbolj zdravih navad, ki jih imate (če jo imate). Naša telesa so namreč pretežno sestavljena iz vode, za zdravo delovanje vseh organov pa neprestano potrebujemo svežo vodo. Prednosti dobre hidriranosti so predvsem izločanje strupov iz telesa, zdravje srca in ožilja, ohranjanje zdrave telesne teže in sijoče kože. Ampak kaj pa pitje vode pred spanjem? Ko boste prebrali tole, boste razmislili, če boste še naprej pili vodo v večernih urah.

Pitje vode pred spanjem uničuje kvaliteten spanec

Čeprav ima pitje vode na splošno ogromno prednosti in ugodnih učinkov na zdravje, pa strokovnjaki odsvetujejo uživanje večjih količin vode pred spanjem. Zakaj? Če pijete vodo tik pred spanjem, obstaja velika možnost, da se boste sredi noči zbudili in začutili potrebo, da morate na stranišče. Če se ponoči pogosto zbujate in morate na stranišče, je lahko razlog tudi v tem, da zvečer preprosto preveč pijete. Čeprav se vam morda nočni obiski stranišča ne zdijo nič posebnega, pa lahko to na dolgi rok slabo vpliva na vaše zdravje.

Pri National Sleep Foundation pravijo, da so posamezniki, ki si ne privoščijo dovolj kvalitetnega spanca, bolj dovzetni za razne kronične bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen, razna avtoimunska obolenja in depresija. Spanje je ključnega pomena za ohranjanje zdraveha telesa, saj nam pomaga obnavljati mišice in organe v našem telesu.

Kdaj je najprimernejši čas za pitje vode?

Vodo lahko pijete v kateremkoli delu dneva, le zvečer bodite pozorni, da ne pretiravate oziroma da vaše navade ne motijo vašega spanca. Če opažate, da se pogosto zbujate, ker morate na stranišče, poskusite zmanjšati količino spite vode pred spanjem. Vode ne pijte vsaj dve uri pred spanjem in bodite pozorni, ali vam to pomaga. Obvezno spijte vodo takoj, ko se zbudite, saj je telo zjutraj najbolj dehidrirano. Predvsem pa poslušajte svoje telo. Vsak posameznik je namreč drugačen in se drugače odziva na razne ražljaje, zato točnih navodil, kdaj uživati vodo, preprosto ni.