• C Novo mesto
  • 06:40
  • Čet, 09.02.2023

Zdrava ženska – srečna družina

Ta mesec ženske praznujejo dvakrat. In če drži da podpirajo več vogalov hiše, drži tudi to, da gre ženska v svojem življenju čez številna obdobja. Zdravje ženske skrbno ozaveščamo v tednu, ko ženske praznujejo že drugič. Odkrivali smo, kako se spreminja telo mame? Razkrivamo tudi težave, ki pestijo doječe mame. 

materinski dan

Srečna ženska.

Mesec marec je tisti,  ko se zima poslovi,  po obrazu pa nas že pobožajo topli sončni žarki, ko se odpravimo na sprehod. Marec pa je tudi mesec, ko dvakrat praznujejo ženske.

8. marca se nanje spomnijo predvsem možje, partnerji in tudi sinovi, 25. marec pa praznuje kar cela družina in kot vemo iz starega reka, da ženska podpira tri hišne vogale, v današnjem času velikokrat celo štiri, je prav, da ta teden posvetimo ženskam.

O zdravju žensk so Dolenjske lekarne pisale že ob Dnevu slovenskih.  Takrat je debata tekla o fizioloških posebnostih ženske skozi različna življenjska obdobja, o zdravstvenih težavah žensk in njihovem zdravljenju, dotaknili so se kontracepcije in ženske neplodnosti ter zdravil v času nosečnosti in dojenja. Na koncu so se lotili tudi menopavze, saj imajo ženske v tem obdobju številne težave, ki pa se jih da rešiti z ustreznim pristopom. Tokrat se z Dolenjskimi lekarnami osredotočamo na doječo mamico, težave pri dojenju in jemanju zdravil med dojenjem ter dajemo nekaj osnovnih navodil za nego dojenčkove kože.

Skrb za doječo mamico

Dojenje

Dojenje je najbolj naravno in zdravo prehranjevanje dojenčka. Z materinim mlekom dojenček dobi vsa potrebna hranila za pravilno rast in razvoj. Za mlado mamico pa dojenje lahko prinaša tudi težave kot so preveč ali premalo mleka, boleče dojke in bradavice ter v najslabšem primeru mastitis.

dojenje

Dolenjske lekarne o dojenju.

Preveč mleka

Ob navalu mleka Dolenjske lekarne svetujejo prhanje s toplo vodo ali tople obkladke, da mleko lažje steče. Zelo pomembno je redno iztiskanje odvečnega mleka iz dojk po dojenju.

Premalo mleka

Pri pomanjkanju mleka Dolenjske lekarne svetujejo čim pogostejše dojenje in pitje zadostne količine tekočine v obliki vode ali čajev, ki spodbujajo dojenje. Čaji največkrat vsebujejo plod navadne kumine (Carvi fructus), plod sladkega ali grenkega navadnega komarčka (Foeniculi fructus) , Islandski lišaj (Lichen islandicus), list koprive (Urticae folium), zel navadnega sporiša (Verbenae herba), list navadnega sleza (Althaeae folium), list melise (Melissae folium), list poprove mete (Menthae piperiate folium). Ste že okusili katerega od teh čajev?

Vsekakor mora mamica pri dojenju vztrajati in otroka podojiti vsakokrat, ko to otrok želi.

Boleče bradavice

Boleče in razpokane bradavice so zelo pogosta težava, ki pa jo lahko ublažimo z ustrezno nego. Dolenjske lekarne priporočajo mazanje bradavic z lanolinom po vsakem dojenju.

Boleče dojke in mastitis

Pri bolečih in oteklih dojkah si mamica lahko najprej pomaga s hladnimi obkladki. Pomembno je, da redno in vsakokrat ustrezno dolgo podoji otroka. Zelo neprijetno bolezensko stanje je mastitis. Zanj so značilne boleče, otekle in rdeče dojke ter občutek toplote v dojkah. Spremljajo ga lahko povišana telesna temperatura, utrujenost in slabo počutje.

Pri mastitisu mamica ne sme prenehati z dojenjem, saj bi se s tem povečal pritisk v mlečnem vodu in bi zastajalo mleko, s tem pa bi se povečala možnost za razrast patogenih bakterij. Mamica naj počiva, masira dojke, si daje tople obkladke in prha dojke pred dojenjem. Po dojenju naj si da mrzel obkladek. Dojenčka naj pristavi k prsim vedno, ko ta izrazi željo po dojenju, in si v vmesnem času črpa manjše količine mleka, da tako zmanjša napetost v dojki. Če s temi ukrepi ni izboljšanja, naj mamica obišče zdravnika, ki bo predpisal ustrezna zdravila za lajšanje bolečine in vnetja.

dolenjske lekarne

Pravi izdelki prihajajo iz Dolenjskih lekarn.

Zdravila v obdobju dojenja 

Doječa mamica lahko prejema zdravila za zdravljenje kronične bolezni ali pa zaradi trenutne težave in v tem primeru poišče nasvet v Dolenjskih lekarnah. Večina zdravilnih učinkovin prehaja v materino mleko, a je ta količina pri večini zdravil majhna. Mnoga zdravila ne pomenijo večjega tveganja, obstajajo pa zdravila, ki se med dojenjem ne smejo uporabljati oziroma lahko pri dojenčku glede na odmerek, trajanje zdravljenja, količino zaužitega mleka ali časa, ki poteče od jemanja zdravila in dojenja, povzročijo neželene učinke pri dojenčku. To so na primer amiodaron, citostatiki, kloramfenikol, ergot alkaloidi, jodidi, litij, radiofarmacevtiki, retinoidi in dolgotrajna uporaba tetraciklinov. Vsa našteta zdravila so na recept, zato morajo doječe mamice na to, da dojijo, opozoriti tako zdravnika kot farmacevta.

Doječa mamica naj se izogiba nepotrebnemu uživanju zdravil in tudi prehranskih dopolnil. Pri vsaki težavi farmacevti doječi mamici najprej svetujejo nefarmakološke ukrepe. Z njimi ublažijo marsikatero težavo in se obenem izognejo nepotrebnemu tveganju pri uporabi zdravil. Če je uporaba zdravil nujna in korist jemanja pretehta tveganje, svetujejo zdravila, ki so že dalj časa dostopna in imajo dokazano varnost.

Poslanstvo farmacevta v lekarni je, da svetuje, izobražuje in daje zanesljive informacije o zdravljenju z namenom zagotavljanja in ohranjanja zdravja doječe mamice in njenega dojenčka. Dolžnost vsake doječe mamice pa je, da zdravila jemlje odgovorno, upošteva priporočila in prisluhne svojemu telesu. S klikom na TO KNJIŽICO dostopate do več informacij. 

dolenjske lekarne

Čaj za dojenje.

Nega dojenčka

Na koncu namenimo nekaj pozornosti še dojenčku, predvsem dojenčkovi nežni koži, ki je največji organ. Njena struktura se razlikuje od odrasle kože, saj se šele razvija. Je občutljiva in potrebuje posebno skrbno nego.

Dojenčkova koža je v prvih mesecih mnogo tanjša in vsebuje več vode kot koža odraslih. To pa pomeni, da je mnogo bolj prepustna za snovi iz okolja (npr. za alergene, na kožo nanešene pripravke). V prvih tednih po rojstvu ima koža skoraj nevtralno vrednost pH (blizu 7). Kislinski plašč kože se tvori šele malo kasneje. Z njim se razvije tudi mikroflora, ki kožo ščiti pred kožnimi boleznimi. Osnovne napotke za nego dojenčka dobite na spletni strani Dolenjskih lekarn .

V Galenskem laboratoriju Dolenjskih lekarn izdelujejo tudi izdelke za nego dojenčkov. Izdelki vsebujejo dojenčkovi koži prijazne sestavine, večina ne vsebuje konzervansov in dišav.

Za pokušino vam predstavljamo Marjetkino otroško mazilo, ki se uporablja za nego občutljive otroške kože. Zaradi svojih sestavin je primerno tudi za uporabo suhe kože na telesu in obrazu.

Pri dojenčkih in majhnih otrocih moramo poskrbeti tudi za ustrezno hidracijo, lajšanje krčev v prebavilih, ustavljanje driske in tako dalje. V Galenskem laboratoriju Dolenjskih lekarn izdelujemo celo vrsto čajnih mešanic, med drugim tudi Otroški čaj, ki vsebuje cvet prave kamilice (Matricariae flos), plod navadne kumine (Carvi fructus), plod vrtnega janeža (Anisi fructus), plod sladkega komarčka (Foeniculi dulcis fructus) in zel majarona (Maioranae herba).

dolenjske lekarne

Galenski labaratorij Dolenjskih lekarn.

 

Oglas: Dolenjske lekarne; S.B., foto_arhiv Dolenjske lekarne