• C Novo mesto
  • 12:38
  • Ned, 13.06.2021

Zdravnik razkril, kateri znak je najbolj zanesljiv, da pijete preveč alkohola

V skladu z najnovejšimi ameriškimi prehranskimi smernicami, ki jih je objavilo Ministrstvo za kmetijstvo, moškim priporočajo, da pijejo največ dve alkoholni pijači na dan, ženske pa naj bodo omejene na eno. Zdravstveni strokovnjaki so izrazili zaskrbljenost, da je to preveč za moške in da je lahko sprožilec čezmernega uživanja alkohola.

»Za ženske in moške bi moralo veljati pravilo do ene pijače na dan,« so dejali po objavi smernic, poroča Eat This, Not That. Ne glede na to, količina alkohola, ki sproži zasvojenost, se od osebe do osebe lahko razlikuje, pravi dr. Robert Doyle, psihiater s Havarda. Na kliniki Mayo ob tem navajajo, da so znaki alkoholizma lahko slabo spanje, pomanjkanje nadzora, neizpolnjevanje delovnih obveznosti, pa tudi tesnoba, znojenje, tresenje, slabost in še kaj. »Če ponavljate napake zaradi pitja alkohola in se znajdete v težavah, ki motijo ​​vaše normalno delovanje, ste verjetno razvili motnjo, povezano z uživanjem alkohola,« dodajajo strokovnjaki.

To je najbolj zanesljiv znak

Toda po mnenju dr. Doyleja je najbolj zanesljiv znak, da je alkohol resnična težava, da nekaj časa poskušate prenehati piti in ne uspete. »Ne pijte en mesec. Če vam je težko, imate težave. Ali vprašajte ljudi okoli sebe, kaj si mislijo o vas. Če pravijo, da je vaše pitje pretirano in jim povzroča težave, potem je to velik problem,« je pojasnil. Doyle poudarja, da se težave, ki jih povzroča alkoholizem, s starostjo lahko poglabljajo.

»S staranjem se sposobnost telesa za presnovo alkohola zmanjšuje. Prosite zdravnika, naj preveri, ali alkohol vpliva na vaše zdravje, preverite če imate visok krvni tlak ali povišani jetrni encimi,« je zaključil.

NaDlani.si; Foto: Unplash