• C Novo mesto
  • 08:48
  • Tor, 15.06.2021

Zdravniki pravijo, da je treba vsak dan umivati le te tri dele telesa

Higiena je izjemnega pomena za naše zdravje in splošno dobro počutje. Nihče ne mara neprijetnega vonja po znoju, ki se nabira na telesu po več dni. Ker pa nobena skrajnost ni dobra, morate vedeti, da prepogosto in preveč intenzivno umivanje lahko tudi škoduje našemu zdravju. V več raziskavah, ki so bile izvedene v ZDA, se je ugotovilo, da se ljudje v povprečju preveč umivamo. Zanimivo, kajne?

V zadnjem letu smo nenehno poslušali, kako pomembno je temeljito in redno umivanje rok, da se izognemo prenosu virusa. In res je. Zaradi tega pa je marsikdo začel zelo intenzivno skrbeti tudi za higieno celotnega telesa, kar pa v preveliki meri ni dobro. Intenzivno prhanje in kopanje lahko naredi več škode kot koristi, sploh če pri tem uporabljate močna umetna odišavljena mila in šampone. Znanost namreč ugotavlja, da je lahko prepogosto umivanje celo razlog za slab telesni vonj. Tako se vrtite v začaranem krogu, saj ste prepričani, da se boste vonja znebili s še bolj intenzivnim umivanjem. Morda vas bo presenetilo, ampak zdravniki svetujejo, da je treba vsakodnevno umivati le spodaj naštete dele telesa. Za preostale dele telesa zadostuje, da jih splaknete z mlačno vodo.

umivanje

Pazduhe

Verjetno niste presenečeni, saj gre za del telesa, kjer se ljudje ponavadi največ potimo. Zadostovalo bo, če se pod pazduhami umijete enkrat dnevno. Uporabljajte nežno milo, po možnosti iz naravnih sestavin. Na kožo zelo ugodno vplivajo izdelki, ki vsebujejo aloe vero ali čajevec, ki deluje protibakterijsko in protivnetno. Če veste, da se boste odpravili na intenzivnejšo vadbo ali aktivnost, uporabite temu primeren dezodorant.

Stopala

Tudi stopala so del telesa, ki lahko oddajajo zelo neprijeten vonj. Ta je še posebej izrazit, kadar je zunaj vroče, vi pa ves dan nosite zaprto obuvalo. Na stopalu imamo več kot 250.000 žlez znojnic, zato to ni nič nenavadnega. Pomembno je torej, da stopala umivate vsak dan. Proti neprijetnemu vonju pomaga tudi, če večkrat dnevno menjujete nogavice in nosite zračne ter lahke čevlje, ki ne spodbujajo potenja. Marsikdo si privošči kopel za stopala, ki jo lahko naredite tako, da zmešate toplo vodo in jabolčni kis.

Mednožje

Zelo pomembna je vsakodnevna skrb za higieno mednožja, vendar povsem zadostuje, če spolovilo umijete enkrat dnevno. Priporočljivo je, da uporabljate posebna intimna mila, ki so temu namenjena. To je pomembno še zlasti pri ženskah, ki so z uporabo agresivnih mil, odišavljenih vložkov in intimnih robčkov izpostavljene različnim tveganjem za glivična ali bakterijska vnetja. Strokovnjaki svetujejo, naj se intimni robčki uporabljajo zgolj za nujne primere, ne za vsakdan, saj lahko njihova redna uporaba naredi več škode kot koristi

NaDlani.si; Foto: Pexels