• C Novo mesto
  • 00:43
  • Pon, 18.10.2021

Zdravniki priporočajo, da pred in po cepljenju jeste tole

Možne stranske učinke cepiva verjetno že poznate, marsikdo pa se kljub temu sprašuje, kakšno vlogo ima pri vsem tem prehrana. Ali obstajajo živila, ki jih je priporočljivo jesti pred in po cepljenju, da s tem zmanjšate morebitne stranske učinke in okrepite imunski sistem? Se morate katerim živilom izogibati? Ne skrbite. Če v kratkem načrtujete, da se boste cepili, ne potrebujete nikakršne posebne diete. Kljub temu pa zdravniki priporočajo, da se na dan cepljenja (ali pa celo dan pred in po tem) izogibate določenim živilom in poskusite zaužiti čim več spodaj naštetega. Poskrbite tudi za dovolj dobro hidracijo in kvaliteten spanec.

Uživajte živila, ki delujejo protivnetno

 Sicer ni dokazov, da živila, ki delujejo protivnetno, izboljšujejo učinke cepiva, a vendar že na splošno velja, da uživanje hrane, ki vsebuje veliko vitaminov, krepi imunski sistem. Zdravniki svetujejo, da dan pred cepljenjem in dan po cepljenju uživate čim bolj polnovredno hrano, kot je sadje in zelenjava. Izogibajte se predelani in vnaprej pripravljeni hrani, saj povzroča razna vnetja v telesu, ki slabijo imunski sistem. Pred cepljenjem uživajte čim več oreščkov, rib, vlaknin, zdravih maščob (sveže olivno olje) in vitaminov. Po cepljenju je priporočljivo uživati veliko živil, ki imajo protivnetne učinke. To je na primer kurkuma, začimba, s katero lahko popestrite svoje kosilo ali pa si jo privoščite kar v čaju. Protvnetno delujejo tudi losos, skuše, sardele in ribje olje. Ta živila poskusite vključiti v svojo redno prehrano, ne le pred in po cepljenju.

Na cepljenje se nikar ne odpravite s praznim želodcem

 Bolj kot to, kaj pojeste pred cepljenjem, pa je pomembno, da nekaj pojeste. Na cepljenje se nikar ne odpravite na tešče, saj lahko to povzroči neželene učinke; možno je, da vam bo slabo in boste omotični. Vendar je pomembno, da se ne najeste preveč, ampak ravno toliko, da boste siti. Tudi druga skrajnost lahko namreč vodi v slabost in neprijeten občutek v želodcu.

Poskrbite za primerno hidracijo telesa

 Zdravniki svetujejo, da ste pred prejemom odmerka cepiva primerno hidrirani. Ko boste cepljeni, se boste zaradi tega bolje počutili. Če imate strah pred iglo, pa vam bo primerna hidracija omogočila, da se boste bolje odrezali (manj vrtoglavice in napetosti). Za dovoljšen vnos tekočine v telo lahko poskrbite tudi tako, da si privoščite juho ali pa uživate veliko sadja in zelenjave, ki vsebuje ogromno vode.

Kaj pa alkohol?

 Trenutno sicer ni dokazov, da bi uživanje alkohola vplivalo na manjšo učinkovitost cepiva proti covid-19, vendar zdravniki kljub temu priporočajo, da se dan pred in po cepljenju izogibate uživanju alkohola, saj alkohol zavira imunski sistem in povzroča dehidracijo. Tudi, če spijete le kozarček vina, ste lahko zaradi tega nekoliko dehidrirani, zaradi česar so lahko stranski učinki po cepljenju bolj občutni.

NaDlani.si; Foto: Pexels