• 8.04C Novo mesto
  • 02:45
  • Pet, 30.10.2020

Zdravniki so odkrili sedem stvari, ki kažejo, da ste morda že imeli koronavirus

Ne glede na to, ali ste bili to zimo ‘zelo hudo prehlajeni’ ali ste pa se pred kratkim spopadali s kašljem, ki se ne ustavi, se je v teh časih naravno vprašati, ali ste morda imeli covid-19, ne da bi se tega zavedali.

Še posebej sedaj, ko strokovnjaki za nalezljive bolezni pravijo, da se je virus verjetno že prej razširil, preden so se mesta začela “zapirati” in preden so bili sprejeti ukrepi za zajezitev širjenja virusa.

Če bi bili v New Yorku ali drugem večjem mestu, bi bilo več možnosti, da bi imeli covid okužbe in tega niste vedeli. Foto: Pixbay

»Ko so tedni minevali, je postalo očitno, da gre za virus, ki se je razširil po naši državi, zlasti na bolj poseljenih območjih, še preden smo si mislili,” pravi dr. William Schaffner, specialist za nalezljive bolezni in profesor na univerzitetni šoli Vanderbilt. Torej, bi lahko dobili covid-19, ne da bi to vedeli? To je očitno mogoče. »Večina ljudi, ki ima koronavirus, ima nezapleten primer okužbe in ga ni mogoče ločiti od prehlada ali gripe,« pojasnjuje strokovnjak za nalezljive bolezni Amesh A. Adalja, višji znanstvenik iz Johns Hopkinsovega centra za zdravstveno varnost. Poleg tega nekateri ljudje sploh nimajo simptomov, kar do 40% okužb, po ocenah Centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), je takih. Na žalost ni mogoče s 100 odstotno gotovostjo ugotoviti, ali je bila bolezen, s katero ste se soočili lansko zimo, covid-19 ali pa ste pred kratkim imeli asimptomatski primer. Toda strokovnjaki pravijo, da so nekateri znaki morda signali, da ste morda že imeli covid-19. Poglejmo samo nekaj od njih:

1. Imeli ste ‘zelo hud prehlad’

Na začetku pandemije so ljudje verjeli, da se covid-19 v nekaterih državah začne pojavljati šele konec februarja in marca. Nove raziskave univerze v Teksasu kažejo drugače. Za študijo so raziskovalci analizirali bris grla, ki so ga lani pozimi odvzeli ljudem, za katere obstaja sum, da imajo gripo. Ti brisi so bili vzeti v Wuhanu na Kitajskem in v Seattlu v Washingtonu. Raziskovalci so ugotovili, da je bil na vsaka dva primera gripe en primer covida-19. Sodeč po rezultatu, verjamejo, da je covid-19 verjetno prišel v ZDA nekje okoli božiča. »Dolgo časa bi bolezen potrebovala, da je prišla na podeželje, zato, če ste bili to zimo na kmetiji in vas je nos zamašil, ste verjetno prehlajeni. Če bi bili v New Yorku ali drugem večjem mestu, bi bilo več možnosti, da bi imeli covid okužbe in tega niste vedeli,« pravi dr. Schaffner. Brez testa je težko razlikovati prehlad od blage oblike covid-19, odvisno od simptomov, ki jih imate, pravi prehlad, vendar prehlad običajno ne povzroča zasoplosti, močnih glavobolov ali gastrointestinalnih simptomov, ki jih pa zloglasni virus lahko povzroči.

2. V nekem trenutku ste izgubili vonj ali okus

Izguba voha in okusa je značilnost za covid-19. Čeprav se ta simptom ne pojavi pri vseh, dr. Adalja poudarja, da je sedaj močno povezan z novim koronavirusom. Predhodni podatki Ameriške akademije za otorinolaringologijo so pokazali, da je imelo 27% bolnikov s covid-19, ki so izgubili občutek za vonj, nekaj izboljšav v približno sedmih dneh, medtem ko je pri večini prišlo do izboljšanja v 10 dneh. Pomembno vedeti: Te čute je mogoče začasno izgubiti tudi med drugimi boleznimi dihal, kot so prehlad, gripa, okužbe sinusov ali celo med sezonskimi alergijami. Toda strokovnjaki poudarjajo, da lahko ta simptom tudi po ozdravitvi  pri nekaterih ljudeh vztrajajo in trajajo več mesecev.

3. Nepojasnjeno izpadanje las

Čeprav tega simptoma niso preučevali široko, mnogi ljudje, ki so preboleli koronavirus, poročajo o težavah z izpadanjem las. Igralka Alyssa Milano, ki že mesece trpi za simptomi covid-19, je v začetku avgusta na Instagramu delila svoj video, kjer je pokazala, s kakšno izgubo se sooča. Toda malo verjetno je, da bi preprosto izgubili več las kot običajno, ne da bi imeli druge simptome covid-19, kot sta kašelj ali zvišana telesna temperatura, pravi dr. Adalja. Pomembno je tudi opozoriti, da se izguba las lahko zgodi zaradi stresa na splošno in vsi vemo, da smo bili zaradi pandemije v velikem stresu.

4. Zmanjkuje vam sape

Študija, objavljena v reviji JAMA, je pokazala, da lahko ljudje s koronavirusom čutijo učinke virusa, vključno s težko sapo. Ni povsem jasno, zakaj se to zgodi ali kako dolgo lahko traja, verjetno pa je to posledica stalne pljučnice. »To je eden od znanih dolgoročnih učinkov pri ljudeh z diagnozo covid-19,« pravi dr. Schaffner. »Če to čutite, je bila morda tista bolezen, ki ste jo imeli prej, dejansko covid. Če imate težave z dihanjem, pokličite svojega zdravnika ali prosite za napotitev k pulmologu. Pogosto lahko predpišejo zdravila in zdravljenje z inhalatorji, kar lahko pomagajo,« še dodaja dr. Schaffner.

5. Kašelj ne pojenja

Dolgotrajni kašelj je še en simptom, o katerem so poročali ljudje, ki so sodelovali v študiji JAMA. Kašelj je pogosto suh, kar pomeni, da se z njim ne pojavi nič, tako kot sluz, pravi dr. Adalja. To je precej pogost simptom sodeč po podatkih CDC, kjer so ugotovili, da je 43% ljudi, ki so imeli covid-19, še vedno kašljalo 14 do 21 dni po prejemu pozitivnega testa na virus.

6. Ste zelo utrujeni

Po študiji JAMA je to eden najpogostejših dolgoročnih simptomov, potem ko oseba preboli covid-19. To je pokazala tudi študija, po kateri sodeč je je 53% bolnikov reklo, da se borijo z utrujenostjo tudi 60 dni po tem, ko so prvič začutili simptome virusa. To je lahko način, kako imunski sistem osebe reagira na virus, ali preprosto način, kako virus deluje v telesu. Upoštevajte, da je utrujenost res pogosta težava in je lahko znak številnih različnih zdravstvenih težav (vključno s seveda nezadostnim spanjem).

7. Imate nenavadne simptome, za katere se zdi, da trajajo večno

Strokovnjaki poudarjajo, da je covid-19 še vedno nov virus, zato si zdravniki in znanstveniki nenehno prizadevajo izvedeti več o njem. Raziskave trajnih učinkov virusa še potekajo in zdravnikom je trenutno težko reči, da bi obstoj nekaterih simptomov lahko pomenil, da imate okužbo s covid-19, pravi dr. Adalja. Omeniti velja tudi, da so imeli nekateri ljudje po okužbi z virusom težave s srcem. Seveda je še veliko drugih zapletov, za katere strokovnjaki morda niti ne vedo. Če se slabo počutite in so vaši simptomi trajni, dr. Schaffner pravi, da je dobro obiskati zdravnika, ne glede na to, ali mislite, da je povezan z novim virusom ali ne, piše Prevention. A čeprav bi vsi ti znaki lahko pokazali, da ste preboleli covid-19, jih lahko povzročijo tudi druge bolezni. «Zagotovo je znano, da sta dolgotrajen kašelj in utrujenost lahko posledica gripe – samo zato, ker jih imaš, še ne pomeni, da si imel covid-19,« pravi.

Vsekakor je pomembno, da še naprej izvajate preventivne metode, kot so nošenje maske, redno umivanje rok in družbeno distanciranje, z namenom da zaščitite sebe in druge.

NaDlani.si; Foto: Pixbay