• 2.55C Novo mesto
 • 23:22
 • Ned, 26.01.2020

Zeleni čaj in njegovi blagodejni učinki

Verjetno ste tudi sami že slišali veliko o tem, kakšne učinke ima pitje čaja na naše telo. Nekateri zeleni čaj imenujejo kar napitek proti staranju, saj med drugim zmanjšuje tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni, poskrbi za zdrave in močne kosti, odganja težave z vidom ter podaljšuje življenjsko dobo.

Zakaj je zeleni čaj superživilo?

Iz česa so narejene različice čaja? Tako zeleni kot tudi črni in oolong čaj pridobivajo iz rastline po imenu čajevec (Camellia Sinensis). Zeleni čaj so fermentirani listi čajevca, ki vsebujejo zelo veliko antioksidantov. Če navedemo primer: flavonoidi predstavljajo kar 30 % suhe teže listov čajevca.

Med antioksidante in druge zdravilne snovi, ki vsebuje zeleni čaj, sodijo polifenoli, katehini in različni flavonoidi. Te snovi so prisotne tudi v rdečem vinu, borovnicah in temni čokoladi. Čeprav ta čaj vsebuje tudi nekaj kofeina (oziroma teina), je njegovo uživanje povezano z več blagodejnimi učinki kot jih imajo najbolj zdrava živila. Z raziskavami so odkrili, da lahko te učinke predpišemo prav zdravilnim učinkovinam v čaju. Zato je zeleni čaj zares pravo superživilo.

10 prednosti zelenega čaja

Kakšni so torej blagodejni vplivi pitja zelenega čaja na človeško telo? V nadaljevanju smo zbrali 8 poglavitnih učinkov, ki jih bomo podrobneje opisali. Ne spreglejte in berite naprej!

 1. Zeleni čaj vsebuje bioaktivne spojine, ki vplivajo na dobro zdravje

Zeleni čaj je veliko več kot samo tekočina, saj vsebuje pomembne hranilne snovi. Bogat je s polifenoli, ki zmanjšujejo vnetja in se borijo proti rakavim celicam. Med polifenoli naj omenimo katehin, ki se imenuje EGCG (epigalokatehin galat) in je zagotovo najmočnejša sesatvina, ki jo zelena vrsta čaja vsebuje. Katehini so naravni antioksidanti, ki preprečujejo poškodbe celic, imajo pa tudi številne druge blagodejne učinke.

Katehini zmanjšujejo nastanek prostih radikalov v telesu ter tako ščitijo celice in tkiva pred poškodbami. Prosti radikali so namreč znani po tem, da igrajo pomembno vlogo pri staranju ter nastanku številnih bolezni.

Zeleni čaj vsebuje tudi minerale, ki so pomembni za človeško zdravje.

 1. Sestavine v zelenem čaju izboljšujejo delovanje možganov in vas naredijo pametnejše

Zeleni čaj vas ne naredi le bolj budne, naredi vas tudi pametnejše. Ključna aktivna spojina je kofein (tein), ki je dobro poznan kot poživilo. Sicer res ne vsebuje tako veliko kofeina kot kava, a vseeno daje novo energijo za vsakodnevna opravila. Kaj pravzaprav naredi kofein? V možganih blokira nevrotransmiter po imenu adenozin, pri tem pa se poveča količina dopamina in norepinefrina. Zato se po pitju zelenega čaja med drugim izboljšata razpoloženje in spomin.

Zeleni čaj pa ne vsebuje le kofeina. Bogat je tudi z aminokislino L-teanin, ki poveča aktivnost nevrotransmiterja po imenu GABA, kar vodi do manjše anksioznosti. Prav tako ta aminokislina poveča nivo dopamina in nastanek alfa valov v možganih.

 1. Zeleni čaj pospešuje kurjenje maščob in zagotavlja boljše vadbene rezultate

Zeleni čaj pospešuje metabolizem in kurjenje odvečnih maščob. Prav tako izboljšuje vadbene rezultate, saj mobilizira maščobne kisline iz maščobnega tkiva, ki jih nato telo porablja kot vir energije.

 1. Zeleni čaj vsebuje antioksidante, ki lahko zmanjšujejo tveganje za nastanek nekaterih vrst raka

Do rakavih tvorb prihaja zaradi nekontrolirane rasti celic. Rak torej nastane zaradi oksidativne poškodbe celic, take poškodbe pa preprečujejo prav antioksidanti. Ker je zelena vrsta čaja odličen vir različnih močnih antioksidantov, zmanjšuje tveganje za nastanek določenih vrst raka:

 • Rak na prsih: ženske, ki so pile ta čaj, so imele 20 – 30 % manjše tveganje za nastanek raka na prsih.
 • Rak na prostati: moški, ki so pili zeleni čaj, so imeli 48 % manjše tveganje za nastanek raka na prostati.
 • Rak na prebavilih: ljudje, ki so pili ta čaj, so imeli 42 % manjše tveganje za nastanek raka na prebavilih.

Naš nasvet: v zeleni čaj nikar ne dodajajte mleka, saj zmanjša blagodejno delovanje antioksidantov.

 1. Zeleni čaj ubija škodljive bakterije, zaradi česar se izboljša zdravje zob in zmanjša tveganje za nastanek infekcij

Tu imajo spet pomembno vlogo katehini. Z raziskavami so namreč dokazali, da ubijajo bakterije in zavirajo delovanje virusov ( na primer virus gripe), zaradi česar se zmanjša tveganje za nastanek infekcij.

Najpomembnejše škodljive bakterije v ustih so mutanti streptokokov, saj povzročajo nastanek zobnih oblog, vse to pa vodi do nastanka lukenj v zobeh in zobne gnilobe. Katehini v zelenem čaju se uspešno borijo s streptokoki, zato za zdrave zobe še kako priporočamo pitje zelenega čaja.

 1. Zeleni čaj lahko zmanjša tveganje za nastanek diabetesa tipa II

Diabetes tipa II je bolezen, ki je že prerasla v pravo epidemijo, saj se z njo bori okrog 400 milijonov ljudi po celem svetu. Pri tej bolezni gre za povišan krvni sladkor, saj človeško telo ne zmore proizvajati inzulina. Različne študije so pokazale, da pitje zelenega čaja zmanjša vrednost sladkorja v krvi (izboljša se občutljivost na inzulin).

 1. Zeleni čaj pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov ter zmanjšuje tveganje za pojav debelosti

Zeleni čaj namreč pospešuje metabolizem, zato je povsem logično, da pomaga pri hujšanju. Številne raziskave potrjujejo dejstvo, da zeleni čaj sodeluje pri zmanjševanju deleža telesne maščobe, še posebej  v predelu trebuha.

 1. Zeleni čaj lahko podaljša življenje

Vsi bomo enkrat umrli, temu se žal ne moremo izogniti. A s pitjem zelenega čaja se izognemo številnim kardiovaskularnim boleznim in raku, zaradi česar lahko živimo dalj časa.

Privoščite si torej skodelico zelenega čaja za zdravje in dolgo življenje!

Zeleni čaj in njegovi blagodejni učinki
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.