• C Novo mesto
  • 00:26
  • Pon, 18.10.2021

Zeliščni čaj za telo in dušo

Zeliščni čaj je pijača, ki jo pripravimo iz posušenih delov zelišč kot poparek ali prevretek. Takšni čaji ne vsebujejo listov čajevca, zato ne vsebujejo kofeina in ne sodijo med prave čaje. Pogosto se za pripravo zeliščnih čajev uporabljajo zdravilne rastline, kot so na primer poprova meta, lipa, žajbelj, kamilica in tako naprej.

Star rek pravi, da za vsako bolezen rožca raste, zato so zeliščni čaji nepogrešljivi tudi pri premagovanju prvih simptomov sezonskih obolenj. Še več: so izredno prijetnega okusa, vonja in barve, zato po njih rado poseže tako staro kot mlado.

Kako tudi ne, saj zeliščni čaj na nas deluje pomirjujoče in sproščujoče. Za vse, ki niste ljubitelji pitja vode, je zeliščni čaj odličen nadomestek, s katerim v svoje telo vnesete dovolj tekočine. Poleg tega so zeliščni čaji primerni tudi za zdravljenje prehladov in številnih drugih težav. Pomirjajo, sproščajo, razstrupljajo, povečujejo odpornost in še bi lahko naštevali.

Zeli za zeliščni čaj si naberite kar sami

Zeliščni čaj

Če radi skrbite za svoje zdravje in ste povezani z naravo, potem si lahko zelišča za zeliščni čaj naberete tudi sami. Vse, kar morate storiti, je to, da si poleti vzamete nekaj časa ter si naberete zelišča za okusen čaj. Za shranjevanje rastlin je najboljša košara ali redko tkana vreča. Na ta način boste obvarovali rastline, da se ne poškodujejo. Posamezne rastline dobro ločite med seboj.

Pravila za nabiranje zelišč za zeliščni čaj

  • Zelišča vedno nabirajte ob sončnih dnevih, in sicer okrog poldneva, vsaj 3 dni po dežju. Dež namreč iz zeli izpere vsa eterična olja, ki imajo blagodejne učinke.
  • Rastline nabirajte v neonesnaženem okolju. To pomeni, da se čim bolj izogibate cestnim in železniškim robovom, bližini tovarn in sprehajalnim potem.
  • Nekateri za nabiranje zelišč upoštevajo tudi lunine mene, ki povedo, kdaj so najprimernejši dnevi za obiranje cvetov, plodov, listov ali korenin.
  • Pri nabiranju poskrbite za varovanje narave. Nikar s svojim početjem ne povzročajte škode in ne bodite pohlepni. Vzemite le toliko, kot potrebujete.
  • Pazite na to, da nabirate samo tiste rastline, ki jih dobro poznate. Številne zdravilne rastline so zelo podobne kakšni drugi vrsti. Bodite previdni pri strupenih rastlinah!
  • Naberite le toliko zelišč, kolikor jih boste potrebovali za eno leto.

Pravilno sušenje zelišč za zeliščni čaj

Sušenje zelišč, ki smo jih nabrali za zeliščni čaj, traja več dni. Pri tem moramo biti zelo previdni, saj le pravilno sušenje poskrbi za to, da se v zeliščih ohranijo vse hranilne snovi in vitamini. Svetujemo vam, da nabrane rastline povežete v velike šope in jih obesite na podstrešje ali na balkon. Seveda si lahko pomagate tudi s kakšno napravo za sušenje živil, pa še sušenje bo v tem primeru hitreje končano.

Posušena zelišča shranite v steklenih posodah, in sicer v temnem in suhem prostoru. Lahko uporabite tudi kartonske škatle ali platnene vrečke. Poskrbite za to, da zelišča ne bodo zdrobljena (s tem preprečite prezgodnjo oksidacijo), zeliščni čaj pa si vedno pripravite sproti in zelišča zdrobite šele takrat.

Kako pripravimo zeliščni čaj?

Zeliščni čaj

Zdravilni zeliščni čaj v osnovi ne bi smel biti mešanica številnih različnih vrst zelišč. Po pravilih, ki se jih držijo tudi v farmaciji, naj bi takšen čaj sestavljala največ 3 ali 4 različna zelišča. Le tako lahko namreč predvidite učinke čaja. Eno zelišče je osnovno, se pravi nosilno, temu pa dodajamo še zelišča, ki podpirajo delovanje osnovnega zelišča.

Zeliščni čaj pripravite tako, da zelišča prelijete z vrelo vodo in pustite, da se namakajo od 3 do 5 minut. V tem času se v čaj izločijo učinkovine, najprej se raztopijo hitro topne snovi. Čim dlje boste zelišča namakali, več slabše topnih snovi bo čaj imel. Med njimi naj omenimo čreslovine, zaradi katerih bo čaj trpkega okusa.

Pomembna je tudi količina zelišč, ki jih boste uporabili za zeliščni čaj. Na splošno dodamo 1 čajno žličko zelišč na 150 ml vode (1 čajna skodelica). Omenimo naj še to, da zdravilnih zeliščnih čajev običajno ne sladkamo, še posebej ne tistih, ki lajšajo težave s prebavo in drisko. Sladkor deluje kot rahlo odvajalo, ki zmanjša učinek zelišč, ki zapirajo. Na dan lahko popijete 3 do 4 skodelice čaja. S pitjem ne pretiravajte.

Katere vrste morate imeti v svoji domači lekarni?

Zeliščni čaj iz materine dušice

Zeliščni čaj iz timijana oziroma materine dušice pomaga pri prebavnih težavah in različnih črevesnih obolenjih, Deluje kot antiseptik in tako uničuje škodljive bakterije, zaustavlja drisko in vnetje. Blaži tudi težave z zobobolom, kašelj ter bolečine v sklepih.

Zeliščni čaj iz njivske preslice

Zeliščni čaj blagodejno vpliva na mehur in ledvice, izloča vodo iz telesa ter odplavlja ledvični pesek ter kamne. Koristi tudi pri menstrualnih težavah ter pri ranah, ki se celijo prepočasi. Pripomore k zniževanju krvnega tlaka.

Zeliščni čaj iz velike koprive

Uporabni so prav vsi deli koprive, a za zeliščni čaj posezite po posušenih listih. Takšen čaj bo pregnal utrujenost, saj se lahko pohvali s številnimi vitamini. Pomaga pri presnovi, pospešuje izločanje urina, blaži tudi bolečine v prebavilih in izločalih. Očisti in razstrupi telo, lajša težave z revmo ter blaži seneni nahod ter astmo.

Zeliščni čaj

Zeliščni čaj iz divjega rmana

Pomaga predvsem pri vnetjih prebavil, se pravi pri čiru na želodcu ali dvanajsterniku. Povrne izgubljeni apetit in blaži težave z žolčem. Učinkovit je tudi pri menstruacijskih težavah, prav tako blaži simptome menopavze.

Zeliščni čaj iz poprove mete

Zeliščni čaj iz poprove mete se lahko pohvali s številnimi blagodejnimi učinki. Pomirja ter pomaga pri živčnosti, pripomore k boljšemu spancu, blaži glavobole in migrene. Zeliščni čaj se uporablja še pri želodčnih težavah in slabosti, mentol iz poprove mete pa lajša težave s kašljem. Blaži tudi bolečine v grlu.

Pripravila: Monika M.

 

Zeliščni čaj za telo in dušo
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.