• C Novo mesto
  • 01:49
  • Pon, 23.05.2022

Zimska rekreacija in njen vpliv na zdravje

Prihajajo mrzli zimski dnevi, ko človek začuti naravno potrebo po nekakšnem “zimskem spanju”. Vse, kar si takrat želimo, je to, da se zavijemo v toplo odejo in ob vročem kakavu preživimo dan na kavču ali v postelji. Še preden se tudi vi odločite, da boste zimo preživeli na opisan način, raje dobro premislite. Zimska rekreacija ima na človeško telo številne pozitivne vplive, ki vam jih bomo razkrili v nadaljevanju.

  1. Zimska rekreacija odžene tesnobo in depresijo

Čeprav zimske mesece zaznamuje prazničen čas, ko pričakujemo prihod novega leta, pa je to za mnoge tudi čas, ko se borijo s takšno ali drugačno obliko tesnobe in depresije. Odlično zdravilo proti temu je ravno zimska rekreacija. Z vadbo boste sprostili endorfine, ki izboljšajo razpoloženje in odženejo vse mračne misli.

  1. Zimska rekreacija predstavlja nove možnosti vadbe

Med poletno vročino je rekreacija lahko prava muka, saj vam je vroče in oblivajo vas valovi znoja. V hladnem vremenu pa se situacija spremeni. Vadba je lažja, saj vam zagotovo ni tako vroče.  Poleg tega pa zimska rekreacija nudi številne nove načine vadbe. Svetujemo vam, da poskusite z rekreacijo, ki za vas predstavlja novost. Priporočamo tek na smučeh, zimski maraton, drsanje in podobno. Odločitev je samo vaša!

  1. Zimska rekreacija krepi vaše srce

V hladnih zimskih razmerah vaše telo opravi več dela in to velja tudi za vaš kardiovaskularni sistem. Zimska vadba okrepi vaše srce, saj mora le-to delati močneje, da omogoči kroženje krvi po telesu. S tem pa se boste izognili tveganju za nastanek različnih vrst srčnih obolenj in poskrbeli za zdravo življenje. Vedno pa najprej poskrbite za svojo varnost. Zato se pred vadbo pozimi najprej posvetujte s svojim zdravnikom.

Zimska rekreacija odžene tesnobo in depresijo

  1. Zimska rekreacija poskrbi za kurjenje odvečnih kalorij

Zimska vadba poskrbi, da bo vaše telo pokurilo še več kalorij. Med vadbo na hladnem je namreč vaše telo prisiljeno, da opravi več dela, saj lahko le tako vzdržuje bazalno telesno temperaturo. Po domače povedano: telo se trudi, da ohranja telesno toploto. Medtem pa se pospeši metabolizem, vi pa pokurite več kalorij kot pri vadbi v toplem vremenu.

  1. Zimska rekreacija preprečuje, da bi se zredili

Zimska rekreacija je odličen način, da preprečite nastajanje rešilnih obročev okrog svojega pasu. Med zimo vaše telo pride v stanje nekakšne hibernacije. Zimske temperature namreč telesu sporočajo, da mu primanjkuje kalorij, zato se vaš organizem oklepa prav vsake kalorije, ki jo vnesete v telo, ter jo skladišči kot maščobno zalogo za hude čase. Tega pa ne želite, kajne? S telovadbo v zimskih mesecih boste vse te odvečne kalorije pokurili in poskrbeli, da se na vašem telesu ne bodo začele nabirati odvečne maščobne obloge.

  1. Zimska rekreacija krepi vaš imunski sistem

Z zimskimi meseci prihajata tudi gripa in prehlad. Prav nihče si ne želi zboleti in tudi tu vam lahko na odličen način pomaga prav zimska rekreacija. Z njo boste okrepili odpornost telesa, ki se je tako sposobno bojevati z različnimi virusi gripe in prehlada. Če želite to zimo ostati zdravi, si nataknite svoje tekaške čevlje in pojdite na tek v naravo.

  1. Zimska rekreacija osveži vaše telo in um

Zimska rekreacija na prostem je eden najboljših in najhitrejših načinov, s katerimi boste osvežili svoje telo in um. Uživajte v mrzlem zraku in sončnih žarkih, ki kljub zimi sem in tja pokukajo skozi oblake. Že z 20-minutnim lahkotnim tekom boste za svoje telo naredili ogromno, pri tem pa zbistrili tudi svoje misli.  Prav tako boste učinkovito odgnali tudi stres, ki ga s seboj prinese praznični december.

Našteli smo vam kar nekaj prednosti, ki jih ponuja zimska rekreacija. Zdaj nimate nobenih izgovorov več. Toplo se oblecite in začnite z vadbo zunaj že danes. Želimo vam veliko užitkov!

Pripravila: Monika M.