• C Novo mesto
  • 14:21
  • Čet, 22.02.2024

Živila, ki bi jih morala vsaka ženska uživati med ovulacijo

Obdobje ovulacije se ponavadi začne na sredini cikla, med dvema menstruacijami. Za to obdobje je značilno, da so hormoni na višku, takoj po koncu menstruacije začne nivo estrogena namreč naraščati in doseže svoj višek ravno med ovulacijo. Pogosto se govori le o prehrani in prilagojenem življenjskem stilu med menstruacijo, druge faze cikle pa nehote zanemarimo. Dejstvo je, da je vsaka faza ženskega cikla zelo pomembna na svoj način, zato je ključno, da dobro skrbite za svoje telo ves čas. Da se boste bolje počutili v svojem telesu med ovulacijo, vam po nasvetih strokovnjakov predlagamo, da takrat uživate čim več spodnjih živil.

Živila z veliko vlakninami

Uživanje vlaknin poleg dobrega učinka na prebavo vpliva tudi na lažje izločanje hormonov, kar je še posebej pomembno med ovulacijo. Če je izločanje hormonov moteno, lahko namreč pride do hormonskega neravnovesja, to pa lahko povzroči številne zaplete in zdravstvene težave. Uživajte veliko sadja in zelenjave, predvsem živil, ki spadajo v skupino križnic (zelje, ohrovt, brokoli), semena in oreščke.

Živila, ki vsebujejo veliko antioksidantov

Antioksidanti so še ena pomembna skupina, ki jo morate vnašati v svoje telo med ovulacijo. Spodbujajo delovanje jeter, krepijo odpornost in zmanjšujejo vnetja v telesu. Živila, ki imajo visoko vsebnost antioksidantov, so mango, lubenica, korenje, rdeča paprika, jagodičevje, brokoli, vitrusi, breskve, kivi, sladki krompir, zelje, rdeči fižol in avokado.

Živila, bogata s cinkom

Cink je mineral, ki podpira celotno fazo ovulacije, zato je priporočljivo, da ga uživate čim več. Kje najdete cink? Bogati viri so sončnična in sezamova semena, školjke, rakci, stročnice, jajca in polnozrnata živila.

Zdrave beljakovine

Zdrave beljakovine so odlična hrana med ovulacijo, saj uravnavajo krvni sladkor in apetit ter oskrbujejo telo z energijo. V svojo prehrano vključite grški jogurt, rube, piščanca, oreščke in živila iz soje. Izogibajte se ogromno ogljikovim hidratom in raje sestavite uravnotežen obrok, kjer prevladujejo vlaknine in beljakovine, ogljikovih hidratov pa je le za vzorec.

Kvalitetni ogljikovi hidrati, ki vas nasitijo za dlje časa

Izogibajte se ogljikovim hidratom, kot so bele testenine, kruh, riž in pekovski izdelki. Raje si privoščite kvalitetne ogljikove hidrate, ki vas napolnijo z energijo in nasitijo za dlje časa. To so na primer ovseni kosmiči, ajdov kruh, polnozrnate ali beljakovinske testenine iz leče ali čičerike, stročnice, kvinoja, ajda, rjavi riž, jagodičevje …

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels