• C Novo mesto
  • 21:07
  • Čet, 11.08.2022

Živila, ki ji nikoli ne smete jesti na prazen želodec

Vsakdo pozna rek, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu, ampak ali ste vedeli, da določenih živil nikakor ne smete jesti za zajtrk oziroma na prazen želodec? V tem primeru je bolje, da sploh nič ne zajtrkujete, kot pa da na prazen želodec zaužijete ta živila. Preverite, o katerih živilih govorimo.

Paradižnik

Čeprav je paradižnik zelo zdravo živilo, obogateno z vitaminom C in koristnimi hranilnimi snovmi, se mu je treba izogibati, kadar ste tešči. Kislina, ki je prisotna v paradižniku, namreč poveča kislost v želodcu, kar lahko povzroči hudo želodčne težave. Še posebej se uživanje paradižnika na tešče odsvetuje vsem, ki že imajo težave z želodcem. V tem primeru se izogibajte tudi citrusom, kot so pomaranče in limone.

Gazirane pijače

Marsikdo si že zjutraj privošči kakšen požirek  gazirane pijače. Če ste med njimi tudi vi, takoj prenehajte. Uživanje gaziranih pijač že samo posebi ni preveč zdravo, še huje pa je, če jih pijete na prazen želodec. To lahko namreč povzroči občutek napihnjenosti, hkrati pa poveča kislost v želodcu. Pretirano konzumiranje sladkih gaziranih pijač celo spodbuja mutacijo celic v telesu, kar lahko vodi v razvoj raka.

Rogljički ali sladka peciva

Rogljički, razni sladki žepki in zavitki predstavljajo tipični zajtrk, ki nam je vsem ponavadi zelo všeč. Vendar če le gre, se takšnim živilom izogibajte. Zdrava niso ne za zajtrk ne ob kakšni drugi priložnosti. Ker vsebujejo veliko kvasa, lahko razdražijo vaš želodec, če jih uživate na tešče.

Pekoča hrana

Izogibajte se tudi uživanju pekoče in močno začinjene hrane na prazen želodec. Takšna hrana lahko namreč močno razdraži želodec in povzroči celo krče. Zaradi ostrega in močnega okusa lahko pekoča živila povzročijo tudi razne prebavne težave. Če imate radi česen, feferone ali ingver, jih uživajte po tem, ko ste v svojem želodcu že pripravili podlago. In nikar ne pretiravajte s količino.

Sladkarije

Če sladkor uživate na prazen želodec, telo ne more izložati dovolj inzulina, da bi ohranilo normalno raven sladkorja v krvi, vse to pa lahko vodi v očesne bolezni. Seveda nam verjetno ni treba posebej poudarjati, da uživanje sladkorja v nobenem primeru ni zdravo.

Jogurt

Vas je presenetilo? Jogurt je zdravo živilo, saj je poln mlečnokislinskih bakterij, ki imajo številne koristne učinke na zdravje. Vendar pa je zaradi kislosti, ki je značilna za prazen želodec, uživanje jogurta povsem brezpredmetno, saj kislina ubija mlečnokislinske bakerije. Najbolj priporočljivo je, da jogurt zaužijete od ene do dve uri po obroku.

Hruške

Hruške vsebujejo surove vlaknine, ki lahko poškodujejo sluznico želodca, če jih uživamo na tešče. Če že uživate hruške za zajtrk, jih uživajte v kombinaciji z ovsenimi kosmiči.

NaDlani.si; Foto: Pexels

odiseja planetariji