• C Novo mesto
  • 05:47
  • Sob, 23.09.2023

Živila, ki se jim morate izogniti pred vadbo

Na splošno je dobro, da mine nekaj časa od zadnjega obroka, preden se lotite rekreacije. So pa nekatera živila bolj, nekatera pa manj primerna, da jih zaužijete pred vadbo. Katera je torej tista hrana, ki je na listi prepovedane?

Jogurt

Jogurt in druge mlečne izdelke je priporočljivo uživati po vadbi, nikakor pa ne pred njo. Maščobe v teh izdelkih namreč lahko obremenijo telo in povečajo tvorbo kisline v želodcu med vadbo.

Avokado

Avokado vsebuje veliko zdravih maščob, vendar ni priporočljivo, da ga uživate pred športno aktivnostjo. Visoka vsebnost vlaknin namreč otežuje prebavo, zaradi česar lahko v kombinaciji z vadbo povzroči krče v telesu.

Paradižnik

Paradižnik prav tako sodi na listo prepovedanih živil. V kombinaciji z vadbo lahko namreč povzroči težave s črevesjem.

Sušeno sadje

Sušeno sadje je bogato z maščobami in povzroči upočasnitev prebave, zato ga ni primerno uživati tik pred rekreacijo. Po tem, ko ste pojedli sušeno sadje, naj mine vsaj ena ura in pol do vadbe.

Ogljikovi hidrati

Kruh, testenine in polnozrnata žita so zdrava hrana, ki jo je priporočljivo v večjem deležu vključiti v prehrano. Vendar pa se je treba tem živilom prek rekreacijo izogibati. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin se namreč počasneje presnavljajo in prebavljajo.

Nadlani.si